Eneco verlaagt teruglevertarief naar 9 cent/kWh

24-08-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Eneco verlaagt de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom flink. Dit geldt -afhankelijk van het contract – ook voor agrarische ondernemers.

Het energiebedrijf probeerde afgelopen jaren nog mensen tot de aanschaf van zonnepanelen te verleiden door het reguliere stroomtarief te hanteren voor de opgewekte stroom die klanten zelf niet gebruikten. Maar Eneco vindt dat niet meer nodig nu zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden.

Het tarief wordt vanaf 5 september teruggebracht tot 9 cent per kilowattuur (kWh). Tot nu toe betaalde Eneco voor de geleverde stroom hetzelfde bedrag als de klant betaalt voor het gebruik van elektriciteit, exclusief BTW, ODE en energiebelasting. Voor zonnepanelenbezitters die een duur variabel energiecontract hebben, kan dit betekenen dat ze er tot honderden euro’s op achteruit gaan per jaar.

Niet meer stroom opwekken dan nodig is

Volgens Eneco treft de maatregel iets minder dan een kwart van de zonnepaneelklanten van het bedrijf. Verreweg de meeste mensen met zonnepanelen zouden niet meer stroom opwekken dan dat ze zelf gebruiken. Eneco erkent dat er mensen zijn die hier niet blij mee zijn, maar het bedrijf zou ook niet heel veel klachten ontvangen.

Minimumvergoeding voor zonnestroom gewenst

De Consumentenbond klaagde onlangs nog dat veel consumenten al lang een te lage vergoeding krijgen voor de stroom die ze teruggeven aan het net. De organisatie wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een minimumvergoeding vaststelt voor de zonnestroom. Vattenfall kondigde recent aan om de vergoeding vanaf september juist te verhogen. Het bedrijf betaalde eerder 7 cent per kWh en dat wordt 16,8 cent.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer