Energie blijft gewild en duur

18-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Oliekartel Opec noemt de wereldwijde vraag naar olie ‘robuust’, oftewel: er zal een grote vraag naar ruwe olie blijven. Zelfs als de grote centrale banken het stimuleringsbeleid gaan afbouwen.

De Opec herhaalde in het maandrapport ook de voorspelling dat ‘de impact van de omikronvariant naar verwachting mild en van korte duur zal zijn’.

Ook gas blijft duur, hoewel het aanbod ietsje groter is doordat vloeibaar gemaakt gas uit de VS koers heeft gezet naar Europa in plaats van Azië de afgelopen weken. De Europese gasprijs wordt ook gestuwd door de spanningen tussen Moskou en de westerse landen over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Overigens is de gasprijs de afgelopen tijd wel wat gedaald omdat er meer tankers met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit de Verenigde Staten op weg zijn naar Europa.

Lees verder onder de grafiek.

Hoge gasprijzen

Analisten van de Amerikaanse bank Citigroup schrijven in een onderzoek dat Europa dit jaar te maken kan krijgen met de hoogste energierekening in 10 jaar door de sterk gestegen gas- en stroomprijzen. De bank denkt dat die rekening kan uitkomen op omgerekend € 875 miljard. Die energierekening bedroeg vorig jaar meer dan € 260 miljard, aldus Citigroup.

Citigroup stelt dat aardgas in ongeveer een kwart van de Europese energiebehoefte voorziet. Omdat gas veel wordt gebruikt in energiecentrales stijgt ook de stroomprijs. Verschillende Europese overheden, waaronder Nederland, hebben al maatregelen aangekondigd om huishoudens te helpen bij de sterk stijgende energieprijzen.

Grote krapte in de Europese gasmarkt door het gedrag van Rusland

Volgens IEA-directeur Fatih Birol kan Rusland de gasleveringen aan Europa met een derde verhogen ten opzichte van de huidige niveaus. “Er is grote krapte in de Europese gasmarkt door het gedrag van Rusland”, aldus Birol. Hij stelt dat het huidige lage niveau van de gasreserves in de Europese Unie grotendeels te wijten is aan het Russische staatsgasconcern Gazprom. Gazprom heeft altijd gezegd zich te houden aan zijn leveringsverplichtingen richting Europa.

De Opec hield de prognoses voor de wereldwijde vraag naar en het aanbod van olie dit jaar grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het rapport van vorige maand. De Opec en zijn bondgenoten komen begin februari weer bijeen om de productiehoeveelheden te bespreken.

Prognose: stijgende prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer