Energiebeleid vergt meer regie

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Recordprijzen voor gas en olie zorgen voor groeiende zorg en op sommige plaatsen zelfs lichte paniek.

Dat de gaskraan in Groningen misschien toch weer even opengaat, is veelzeggend. Het energiebeleid vanuit Den Haag heeft een stevige update nodig. Nederland is in sneltreinvaart een gasimporterend land geworden en de kwetsbaarheid daarvan wordt nu volop duidelijk. Gelukkig is er Noors gas en zijn we niet alleen afhankelijk van Rusland. Noorwegen heeft enorme gas- en olievoorraden die het zelf amper nog nodig heeft. Het land heeft de opbrengsten van gas en olie voor een groot deel in een enorm overheidsfonds gestopt. Tegelijkertijd stopt Noorwegen omgerekend miljarden euro’s in de omschakeling naar duurzame energie.

Pijnlijk voorbeeld: ODE-regeling

In Nederland steekt de overheid ook miljarden euro’s in omschakelen naar duurzame energie. Tientallen miljarden zelfs als je alleen al alle subsidieregelingen zoals SDE, SDE plus en SDE plus plus bij elkaar optelt. Een groot deel van die miljarden komt uit heffingen en belastingen op het gebruik van energie. En daar gaat het helaas geregeld mis. Een pijnlijk voorbeeld is de zogenoemde ODE-regeling (ODE staat voor opslag duurzame energie).

Torenhoge heffingen

Tuinders klagen al jaren dat aanpassing van de regeling in 2019 hebben geleid tot torenhoge heffingen, terwijl ze veel minder profiteren van de subsidies. Zoals voor het omschakelen op het gebruik van elektriciteit in plaats van aardgas met aardwarmte. Dezelfde klacht is ook te horen in andere sectoren zoals bij bakkers die willen overschakelen op elektrisch ovens in plaats van gasgestookt.

Er liggen nog veel meer uitdagingen op het gebied van energie en scheefgegroeide regelingen

De algemene klacht is dat kleine bedrijven forse heffingen betalen, terwijl grote bedrijven de subsidies incasseren. Goed begin dus dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om de ODE-heffing met € 125 miljoen te verlagen. Maar er liggen nog veel meer uitdagingen op het gebied van energie en scheefgegroeide regelingen. Naast geld om de overgang mogelijk te maken, is er vooral behoefte aan duidelijkheid en regie vanuit de overheid.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt
Beheer