Energiecrisis kost Britse boerderijwinkels de kop

01-09 | |
Steeds meer Britse boerderijwinkels houden het voor gezien nu de energiekosten stevig oplopen. - Foto: Canva/Richard Johnson
Steeds meer Britse boerderijwinkels houden het voor gezien nu de energiekosten stevig oplopen. - Foto: Canva/Richard Johnson

Britse boerderijwinkels beginnen de deuren te sluiten wegens de hoog opgelopen energierekening. Een ‘farm shop’ bij York krijgt vanaf oktober een rekening gepresenteerd van bijna € 90.000, dat is 280% zo veel als momenteel.

“We dachten dat de kosten zouden verdubbelen, maar de cijfers die we kregen waren astronomisch. De marges stonden toch al onder druk maar dit is niet meer te betalen”, zegt Stuart Beaton van Ainsty Farm Shop bij York tegen Farmers Guardian.

Zijn boerderijwinkel heeft al meer dan 20 jaar bestaan. “Het heeft ons volledig weggeslagen. We doen alles om op het energiegebruik te besparen, maar het feit blijft dat je in een boerderijwinkel sommige dingen warm en sommige dingen koud of zelfs bevroren moet houden. Dat gaat ook 24 uur door, daar kun je weinig aan doen.”

Slagers willen actie van overheid

De National Crafs Butchers-organisatie, die ambachtelijke slagers verenigt, waarschuwt dat er ook in die sector veel zaken op omvallen staan. In ieder geval is een deel van plan personeel te ontslaan. Marketing-chef Eleanor O’Brien: ”We doen een dringend beroep op de regering om bij te springen. Ze moeten bij de energiebedrijven een maximum voor winkeliers afdwingen. We willen geen paniek zaaien, maar zonder actie zullen veel winkeliers gedwongen zijn de deuren te sluiten.”

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer