Energiemarkt nerveus om onzeker winterweer

Foto: Canva
Foto: Canva

De afgelopen maand was een koudegolf in Azië. LNG-tankers lieten Europa links liggen en zetten koers naar Aziatische landen, waar veel geld werd betaald voor een lading vloeibaar gas.

Europa heeft daarmee nog geen tekort aan gas, maar ziet nu wel de voorraden sneller slinken dan normaal en de verwachting van koud weer in Europa zal de vraag alleen maar doen toenemen.

De grote vraag naar vloeibaar gemaakt gas de afgelopen maand is geen indicatie dat de vraag naar gas wereldwijd toeneemt in 2021. Het Internationale Energieagentschap verwacht een herstel en lichte groei na de afname in 2020 door het coronavirus.

Stroomprijzen stabiel maar nerveus

De langetermijnprijzen voor elektra laten een redelijk stabiel beeld zien, van een stijgend karakter is geen sprake meer. In de prijzen is op dit moment alle positivisme over de coronavaccins verwerkt en ondergaan vandaag de dag alle negativisme over de nog altijd teisterende coronavirussen.

Deze week worden financiële cijfers over de bedrijfsresultaten verwacht over kwartaal 4 van 2020. Deze cijfers kunnen de beurzen in bedwang houden, waardoor de emissierechten voor CO2 mogelijk geen opwaarts potentieel zullen ondervinden en de elektramarkt stabiel kan blijven. De daghandel is relatief rustig, wetende dat weinig aanbod aan elektra komt uit andere gebruikelijke landen, zoals Engeland en Scandinavië.

Optimisme over herstel olie

Olie-experts verwachten dat de vraag naar olie de tweede helft van dit jaar zal beginnen te herstellen, als vaccinatieprogramma’s goed op gang gekomen zijn. De plannen voor een coronaherstelfonds van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, kunnen ook een positieve impact op de economie hebben en de vraag naar brandstof stimuleren.

De olieproductie in het Midden-Oosten zal naar verwachting de komende periode zakken naar het laagste niveau sinds 2015 als gevolg van alle productiebeperkingen, beperkingen waar de Opec-leden zich goed aan houden.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.