Doorgaan naar artikel

Energiemarkt onvoorspelbaar door tweede coronagolf

Foto: Canva/Oliver Oltmanns

Foto: Canva/Oliver Oltmanns

De onvoorspelbaarheid in de coronaperiode geldt zeker ook voor de prijs voor een kuub gas.

Vorige week ging de prijs omhoog, een week later is de prijs alweer terug naar het niveau van begin oktober, de start van het nieuwe gasjaar.

Volgens verschillende bronnen is de daling onder andere het gevolg van de (te) hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Nog niet eerder werd op 2 november 20 graden bereikt. Of de lagere temperaturen na deze dag de prijs beïnvloeden, wordt de komende dagen duidelijk.

Veel windenergie opgewekt

Het heeft flink gewaaid, dus hebben windmolens ongekend veel elektriciteit opgewekt. Daardoor bevindt de daghandel voor elektriciteit zich op een gemiddeld laag niveau.

De langetermijncontracten zijn onder invloed van de gedaalde CO2-emissierechten en steenkoolprijzen ook aan het dalen. Deze daling is mede ingegeven door de coronaproblemen. De verwachting is dat daardoor minder elektra wordt verbruikt, dus ook minder kolen en CO2-uitstoot.

De coronacrisis heeft een grote impact op de verwachtingen in de energiesector. In de laatste jaarlijkse New Energy Outlook gaat Bloomberg NEF ervan uit dat de uitstoot van de sector zijn piek al heeft bereikt in 2019.

Olieproductie tegen afspraak in opgevoerd

Een aantal olieproducerende landen heeft de productie tegen de afspraken in opgevoerd. De prijs van olie zakt daardoor naar het laagste niveau sinds mei dit jaar. De afnemende vraag heeft de oliemarkt ditmaal niet overvallen, die was voorbereid. In Europa is de vraag naar olie tot stilstand gekomen, nu landen als Frankrijk en Duitsland ook verder in lockdown gaan vanwege corona.

De Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, ’s werelds grootste olieproducent, heeft in het derde kwartaal een flink lagere winst geboekt dan een jaar eerder, onder druk van de gedaalde olieprijzen en zwakkere vraag door de coronacrisis.

Bekijk meer energieprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Medeauteur: Patrick van den Ende

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Analist energiebureau Nife

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin