Energieprijzen onder druk

Na een stijging is de gasprijs vorige week weer gezakt, net als de prijzen van olie en elektra.

De weersomstandigheden zien er voor deze week goed uit voor wat betreft het opwekken van elektra met zonnepanelen en windmolens. In deze periode van het jaar is het weer onbestendiger, waardoor de dagmarkt van elektra meer pieken en dalen vertoont dan in de zomer. Afgelopen weekend waren de dagprijzen zeer laag.

De langetermijnprijzen zijn zeer afhankelijk van de CO2-emissierechten en deze zijn onlangs licht gestegen in prijs. Als het aan eurocommissaris Frans Timmermans ligt, wordt het tarief voor de emissierechten op korte termijn verdubbeld. Daardoor wordt zijn oorlogskas flink gespekt om nieuwe projecten op te zetten, waarmee nóg meer CO2-uitstoot wordt voorkomen.

Voldoende aanvoer LNG

Op de gasmarkt wordt voor de komende maand voldoende aanvoer van LNG verwacht vanuit Amerika. De gasbergingen zijn nu voor 92% gevuld, en samen met de aanvoer vanuit Noorwegen is voldoende gas voorradig. De prijs voor het daggas is na een flinke stijging afgelopen week weer gezakt naar het niveau van begin september.

Doordat er veel vloeibaar aardgas vanuit Amerika naar Europa gebracht wordt, zien analisten de TTF-markt met de Amerikaanse gasmarkt – de Henry Hub – meebewegen.

Olieproducenten verlagen de prijzen

Doordat de economie wereldwijd de gevolgen van Covid-19 nog niet heeft verwerkt en omdat de gevolgen mogelijk de economie nog verder gaan verzwakken, is de druk op de olieprijs hoog. Nadat Saoedi-Arabië verleden week de prijzen voor de verkoop van olie verlaagde voor Azië en Amerika, is het deze week de beurt aan Irak om te volgen. De voorraden in Amerika stegen afgelopen week licht.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.