Energierijk bijproduct goedkoper

02-03-2020 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Er is een lichte tendens tot prijsdaling in de markt voor energierijke bijproducten.

Zo is tarwezetmeel wat beter beschikbaar. De markt is goed te bedienen.

Bonda verlaagt de prijzen voor tarwezetmeel (Bondatar en BasiQ) met € 0,10 per procent droge stof per ton. Ook de prijs van Kröner tarwezetmeel is met € 0,10 naar beneden bijgesteld. Onder invloed daarvan en ook door wat ruimere aanvoer vanuit de voedingsindustrie is de prijs van het mengproduct Biva (reststroom uit zuivel- en bakkerijbranche) verlaagd met € 0,10 per procent droge stof per ton.

Ook stoomschillen goedkoper

De stoomschillen van Duynie, de grootste leverancier, zijn de vorige week met € 0,20 per procent droge stof goedkoper geworden. Andere leveranciers zetten de prijs al iets eerder omlaag, maar met één of meer kleinere stapjes.

De stoomschillen worden ieder voorjaar wel wat goedkoper, als gevolg van het toenemende percentage afval dat de verwerkingsaardappelen uit de bewaring opleveren.

Er wordt niettemin nog wel zuinig omgesprongen met de grondstof, reden waarom de prijs van restanten voorgebakken product hetzelfde is gebleven.

Eveneens prijsdaling bij biergist

In biergist zet de prijsdaling zich voort in de breedte, doordat van Triest zijn tarief vorige week verder heeft verlaagd naar € 3,60 per procent droge stof. In de afgelopen weken is het prijsniveau van biergist, normaal zeer stabiel, gezakt met € 0,40 tot € 0,60.

Er is druk op de prijs ontstaan doordat op de wereldmarkt meer gedroogde biergist wordt aangeboden, vanwege teruggelopen vraag in voor China. Daar is de varkensstapel in het afgelopen jaar sterk gekrompen en daarmee de vraag naar gist voor de voederindustrie.

Prognose: tarwezetmeel goedkoper

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer