Doorgaan naar artikel

Engelse bietenteler mag neonicotinoïden toepassen

Foto: Canva

Foto: Canva

Engelse telers van suikerbieten mogen voor komend seizoen neonicotinoïden toepassen om de vergelingsziekte te voorkomen.

Dat heeft het plattelandsministerie Defra bekend gemaakt na een gezamenlijk verzoek van British Sugar en de National Farmers Union.

Minister George Eustice heeft wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo mogen de bestrijdingsmiddelen niet worden gebruikt in velden waar die producten in de voorafgaande 32 maanden al zijn toegepast. Die beperking moet het risico voor de bijen verminderen. Verder mogen neonicotinoïden alleen worden ingezet als voor minimaal 19% van het totale bietenareaal een besmetting met het virus van de vergelingsziekte wordt voorspeld.

Besluit gebaseerd op een robuuste wetenschappelijke analyse

Defra heeft de derogatie mede toegestaan omdat bijna twee derde van het Britse verbruik van suiker afkomstig is van de binnenlandse bietenteelt, aldus het ministerie. “We hebben dit besluit niet lichtelijk genomen en het is gebaseerd op een robuuste wetenschappelijke analyse. We autoriseren uitsluitend een beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen in speciale omstandigheden als ook aan strikte eisen wordt voldaan.”

Beheer
WP Admin