Engelse boeren vrezen gevolgen handelsakkoorden

22-06-2021 | |
Engelse boeren vrezen gevolgen handelsakkoorden
Inmiddels onderhandelen de Britten ook met Nieuw-Zeeland, waarbij de minister voor handel Damien O’Connor eveneens vrije toegang tot de Britse markt heeft geëist. Foto: Canva

De Engelse National Farmers Union (NFU) dringt er bij de regering op aan om zo snel mogelijk de gevolgen van het openstellen van de nationale markt voor de grootste agrarische exporteurs in de wereld in kaart te brengen.

Ook wil de NFU dat er gewerkt wordt aan een exportplatform ‘om de kansen om meer Britse producten in het buitenland te verkopen maximaal uit te buiten’.

Aanleiding voor de oproep is het recent met Australië gesloten handelsakkoord dat de Britse markt op termijn grotendeels openstelt voor landbouwproducten uit dat land. Vooral de invoer van Australisch schapenvlees kan exponentieel toenemen. Inmiddels onderhandelen de Britten ook met Nieuw-Zeeland, waarbij de minister voor handel Damien O’Connor eveneens vrije toegang tot de Britse markt heeft geëist.

Twijfels over garanties voor boeren

NFU-voorzitter Minette Batters: “De tariefvrije toegang in de recente overeenkomst met Australië is van buitengewoon groot belang. We hebben herhaaldelijk onze zorgen geuit over dit niveau aan tariefliberalisatie voor gevoelige sectoren als rund- en lamsvlees en suiker en over de gevolgen die dit kan hebben voor onze eigen producenten. Dit gaat over enorme volumes en het is niet zeker dat de garanties voor onze boeren waarover wordt gesproken, effect zullen hebben.”

Batters vervolgt: “Het op grote schaal afschaffen van de tarieven en sterk opvoeren van de invoer kan leiden tot een zware druk op de boerenprijzen, tot een niveau dat grote schade kan veroorzaken voor onze boerenbedrijven. Dat komt doordat veel boeren in de landen waar we nu handelsakkoorden mee sluiten op een veel grotere schaal werken en producten toepassen die hier verboden zijn. Daardoor kunnen ze veel goedkoper produceren.”

Lees ook: Noorwegen en VK bereiken nieuw handelsakkoord

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer