Engelse boerenbond wil beter watermanagement

27-01-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Engelse National Farmers Union dringt bij de regering en waterbedrijven aan op urgente maatregelen om het beheer van rivieren, beken en andere waterlopen drastisch te verbeteren.

Afgelopen week is weer honderden hectares aan boerenland overstroomd door de hevige regen tijdens Storm Christoph. “Het hele land blijft kampen met meer wisselvallig weer, het wordt tijd dat we naar het bredere plaatje gaan kijken, omdat deze extreme omstandigheden een impact hebben op de capaciteiten van Britse boeren om voedsel te produceren”, zegt vice-voorzitter Stuart Roberts.

Langetermijnbeleid

Uit een onderzoek van de NFU blijkt dat 57% van de boeren de laatste tien jaar te maken heeft gehad met overstromingen of juist droogte. “Dat toont aan dat het dringend noodzakelijk is om boeren te voorzien van meer middelen om extreem weer te beheren.”

De NFU pleit daarbij voor meer langetermijndenken ‘in plaats van elke keer weer incidenteel te reageren als we getroffen worden door een zware storm of een hittegolf’.

Grote investering in waterinfrastructuur vereist

Roberts: “Samenwerking tussen boeren, overheid en waterbedrijven is van vitaal belang bij onze reactie op overstromingen en het risico op droogte. Daartoe is een grote investering in onze waterinfrastructuur vereist, met verbetering van de verouderde beschermingen, drainage en betere waterwegen. Een multisectorale geïntegreerde watermanagementstrategie kan ervoor zorgen dat de boeren een eerlijk deel van het water krijgen en de agrifoodsector tot essentiële gebruiker van water bestempelen.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer