Enkele prijswijzigingen bijproducten

10-12-2019 | |
Foto: Van Assendelft Fotografie - Foto: Van Assendelft
Foto: Van Assendelft Fotografie

Een opvallende prijsstijging deze week is die van biergist.

ForFarmers verhoogde het tarief met € 0,10 per procent droge stof per ton, naar € 4,10. Aan het einde van het jaar zetten de brouwerijen de productie op een wat lager pitje, omdat in het voorjaar de consumptie wat minder is. De vraag naar eiwitrijke bijproducten is nog steeds goed. Overigens is biergist voor de toepassing in brijvoer tegenwoordig een wat kleiner product dan een aantal jaren geleden. De gist wordt meer en meer gedroogd en krijgt dan een andere bestemming. Het alternatief is vooral tarwegistconcentraat.

Aanvoer tarwezetmeel aan krappe kant

De noteringen voor de reststromen uit de tarweverwerking zijn nog stabiel. Tarwegistconcentraat is recent wat in prijs verhoogd. Het prijsniveau ligt iets boven dat van vorig jaar rond deze tijd. De vraag is stevig en het aanbod niet buitensporig. Tarwezetmeel zou in de komende tijd wat duurder kunnen worden. De aanvoer is aan de krappe kant, de prijs staat beneden die van vorig jaar december. Er is her en der minder aanbod doordat tarwezetmeel ook andere bestemmingen vindt dan de voedersector. De Kerstdrukte noodzaakt ook dat de leveranciers nauwkeurig plannen om iedereen te kunnen bedienen, maar dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Meer reststroom aardappelen

Aardappelstoomschillen zijn iets ruimer beschikbaar doordat de verwerking van af land geleverde aardappelen voor de fritesfabrieken onderhand achter de rug is. De aardappelen uit opslag leveren iets meer reststroom op. Er is inmiddels voldoende voorraad opgebouwd om ook in de komende weken vlot te kunnen leveren. De prijs zakt.

Prognose: stoomschillen goedkoper

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer