Doorgaan naar artikel

Enorme omzet- en winststijging voor kunstmestfabrikant OCI

Fabriek van kunstmestproducent OCI in Geleen. - Foto: ANP premium

Fabriek van kunstmestproducent OCI in Geleen. - Foto: ANP

Kunstmestbedrijf OCI maakte in 2021 fors meer omzet en winst. De omzet steeg met 82% tot omgerekend € 5,6 miljard en de aangepaste ebitda (winst voor rente, belasting en afschrijvingen) steeg met 190% tot € 2,2 miljard.

Het verlies van € 204 miljoen dat in 2020 werd gemaakt, werd omgezet in een winst van € 645 miljoen. In het vierde kwartaal was de groei nog groter met 112% toename van de omzet en 291% groei van de ebitda.

Hogere kunstmestprijzen

De betere resultaten zijn voornamelijk toe te wijzen aan hogere prijzen, want het totale volume aan verkochte producten daalde in heel 2021 met 2%. In het vierde kwartaal daalde het verkochte volume met 16%. Er werd minder kunstmest geproduceerd, grotendeels door sluiting van een aantal productielijnen als gevolg van de hoge gasprijzen in Europa. De hogere prijzen compenseerden de lagere volumes en de hogere gasprijzen waar OCI mee te maken heeft ruimschoots.

Goede vooruitzichten dankzij vraag naar stikstofproducten

Ook over 2022 is OCI positief. Het orderboek is goed gevuld en het bedrijf ziet een structurele verschuiving naar een ‘meerjarige vraaggestuurde omgeving voor stikstofproducten op de middellange termijn’. OCI baseert zich hierbij onder andere op lage wereldwijde voorraden van stikstof, krappe graanvoorraden die ten minste twee jaar nodig hebben om weer aangevuld te worden en daardoor zorgen voor grotere behoefte aan stikstof. Daarnaast heeft een aantal landen, waaronder China en Rusland exportquota ingesteld voor bepaalde meststoffen, waardoor het aanbod krap is.

Beleggers waren positief over de financiële resultaten die de verwachtingen overtroffen. De koers van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde OCI stegen dinsdag naar een waarde die in 3,5 jaar niet bereikt was.

Bekijk het verloop van de beurskoers van OCI en andere food- en agribedrijven via FoodAgribusiness.nl/markt

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin