Doorgaan naar artikel

Enquête voorafgaand beurs EuroTier: agrobedrijven staan onder druk

Overzichtsfoto van beurs EuroTier in 2018. Dit jaar is de beurs van 15 tot en met 18 november in Hannover (Dld.). - Foto: Henk Riswick premium

Overzichtsfoto van beurs EuroTier in 2018. Dit jaar is de beurs van 15 tot en met 18 november in Hannover (Dld.). - Foto: Henk Riswick

Agrarisch ondernemers zien hun bedrijven onder toenemende maatschappelijke en financiële druk staan. Dit blijkt volgens een enquête in aanloop naar beurs EuroTier. Toch is de meerderheid van plan erin te blijven investeren.

Dat stelde directievoorzitter Lothar Hövelmann van de Duitse landbouworganisatie DLG tijdens de openingsconferentie van EuroTier. EuroTier is van 15 tot en met 18 november in Hannover.

DLG hield in de aanloop naar EuroTier diverse enquêtes onder 2.000 rundvee-, varkens- en pluimveehouders. Daarvan zat het gros in Europa. In alle sectoren wil de helft van de geënquêteerden investeren in schaalvergroting. Van de Duitse ondernemers willen twee van de drie dat zelfs.

Lees ook op Boerderij.nl: Dierenwelzijn en sensoren EuroTier-topics

Melkveehouders investeren in innovatie

Melkveehouders willen vooral investeren in gebouwen en digitalisering. Ze zoeken samen met de toeleveranciers en consultants vooral naar innovatie bij vloer- en roosterreiniging, automatisch melken en automatisch voeren. Dat moet de arbeidsbehoefte drukken. Bij digitalisering zien ze vooral heil en verwachten ze nieuwe toepassingen in verwerken van sensordata tot zelfsturende processen. Ook zetten ze hun geld in op gezondheids- en gedragsmonitoring.

Investeringen varkenshouders gericht op techniek

Varkenshouders willen minder in gebouwen investeren maar juist in techniek zoals voerinstallaties en klimaatbeheersing. Ze willen vooral technieken inzetten voor verbetering van de biosecurity en gericht voeren om de nutriëntenbenutting te verbeteren. Ze zien het minst in investeren richting outdoor-farming. Opvallend is dat dat laatste juist goed scoort onder hun adviseurs. Ook scoren inzet op dierenwelzijn en automatische gezondheidsbewaking hoog onder de varkenshouders.

Alle ondernemers kijken naar zonnepanelen en bio-energie. Opvallend is dat juist pluimveehouders daar de grootste interesse in hebben. Tevens hebben pluimveehouders ook de meest concrete investeringsplannen op dit gebied.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Robert Bodde

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin