Skip to content

EP-vragen over fraude met tomaten uit Marokko

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Europarlementariër Jordi Canas heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over vermeende fraude met Marokkaanse tomaten.

Volgens de NGO Mundubat wordt 7 tot 14% van de tomaten die Marokko exporteert naar de EU voorzien van een onjuiste herkomst. Canas eist dat de Commissie onderzoek doet naar de bevindingen van Mundubat.

Herkomst Marokko

De Spanjaard Canas is europarlementariër voor Ciudadanos en woordvoerder internationale handel. Volgens hem draait de fraude er om dat tomaten die zijn geteeld in de Westelijke Sahara naar Marokko worden getransporteerd en daar met herkomst Marokko worden geëtiketteerd en vervolgens naar de EU worden geëxporteerd. Volgens Canas is dat verboden omdat de Westelijke Sahara illegaal wordt bezet door Marokko. Canas stelt ook dat deze illegale invoer oneerlijke concurrentie is met Europese tomatenproducenten, zoals die in Spanje.

Mundabat stelt dat de tomaten worden geteeld rondom Dakhla in de Westelijke Sahara. De tomaten worden vervoerd naar Agadir in Marokko en daar gemengd met tomaten uit Marokko. Vervolgens worden de tomaten gelabeld als afkomstig uit Marokko. Canas stelt dat dit fraude is.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin