Doorgaan naar artikel

EPC-voorzitter: vertrouwensverlies in pluimveeketen

Foto: ANP

Foto: ANP

Investeerders verliezen momenteel vertrouwen om in de Europese pluimveesector te investeren.

Dat stelde Leopold Graf von Drechsel, voorzitter van de European Poultry Club en directeur van de pluimveetak van het Duitse conglomeraat Wimex dinsdagavond tijdens de openingsavond van de (digitale) beurs Eurotier. Hij signaleert dit op allerlei niveaus, van pluimveehouders tot broederijen.

Langetermijnafspraken

Hij uitte zijn zorgen over die situatie. Von Drechsel stelde zelf erom bekend te staan altijd bereid te zijn om te moderniseren, maar dat de sector behoefte heeft aan langetermijnafspraken en een duidelijke visie op de doelstellingen. Bedrijven zouden de garantie moeten krijgen als zij investeren dat ze minstens 25 jaar ook hun investering kunnen benutten, vindt hij.

Regelgeving en virussen

Hij somde op dat de pluimveesector geconfronteerd wordt met onder meer regelgeving over mest, emissies, antibiotica en het doden van eendagshaantjes, terwijl ondertussen drie virussen de markt in hun greep houden: corona, vogelgriep en Afrikaanse varkenspest. Die vormen een forse handicap voor de export van en handel in pluimveeproducten. Ondertussen gaan de grondstofprijzen omhoog; een slechte combinatie.

Behoefte consument

Tegelijkertijd benadrukte Von Drechsel dat de Europese consument behoefte blijft houden aan pluimveeproducten en dat de consumptie van pluimveevlees per hoofd van de bevolking nog altijd stijgt. De Europese Commissie voorspelt ook voor de komende jaren verdere groei van de pluimveevleesconsumptie in de EU. Dat zou betekenen dat pluimvee de enige vleessector is in de EU die groeit, zo gaf Von Drechsel aan.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin