Er mag tegenwoordig niks meer misgaan

21-10-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris409395009

Zo, e-learning nummer zoveel heb ik weer afgewerkt. Ik ben nu gecertificeerd oudpapierophaler voor de basisschool van mijn kinderen.

Oud papier ophalen door de basisschool is een oude traditie, ik weet zelfs dat mijn vader met andere boeren uit het dorp met trekker en kar rondging. Nu was het teruglopen van het aantal boeren, maar ook verzekeringtechnisch de reden dat er overgegaan is op vuilnisauto’s met vaders en soms moeders achterop de auto. Een verbindend klusje op de zaterdagmorgen met een voldaan gevoel en een gehaktbal achteraf.

Charme gaat eraf

Een laagdrempelige manier om bij te dragen aan de maatschappij. Maar ook hier gaat de charme wat mij betreft eraf. Een of andere taskforce heeft het blijkbaar nodig gevonden om de ouders een e-learning te laten doen voordat ze achterop de vuilnisauto mogen staan. Ongetwijfeld, ergens is er vast een keer wat mis gegaan met oud papier halen. Een container die op de weg bleef staan, iemand klem ergens tussen of wat dan ook. Tegenwoordig is de pavlovreactie van de verantwoordelijke bestuurders dan al snel om een commissie van wijze mensen in het leven te roepen. Het antwoord weet je vaak al, we maken het niet eenvoudiger maar stapelen er een regel bij op.

Ook de KoeMonitor is een resultante van een overgereguleerde maatschappij

Heel herkenbaar voor ons als melkveehouders. Hoewel het verleden altijd zonniger lijkt dan de werkelijkheid is het wel een feit dat we meer en meer leven in een overgereguleerde tijd. Na een crisis als een Tweede Wereldoorlog is het vooral het doel om de boel weer draaiende te krijgen. Nu komt er voor alles wat er maar mis kan gaan weer een nieuwe regel. Vaak generiek en geen ruimte voor nuance en persoonlijke invulling. De mestwet is hiervan een voorbeeld, minister Schouten bijt haar tanden erop stuk. Bij haar aantreden werd er aangekondigd dat het eenvoudiger moest. Tot nu is dat een farce gebleken, er zijn alleen maar regels bijgekomen. Want stel dat er wat misgaat. Ook de KoeMonitor is een resultante van een overgereguleerde maatschappij. Er mag blijkbaar niks meer misgaan, bestuurders leggen alles vast in protocollen en matrixen.

Motie van wantrouwen

De boeren voelen het als een motie van wantrouwen, een groenevinkjescultuur is het. Boerenbestuurders wees niet te bang, sta tegen op deze overregulering.

Schoonvelde
Henk Schoonvelde Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.