Er staat weer druk op de fritesprijs

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De aardappelprijzen die vorige week zo omhoog schoten, zijn met bijna dezelfde vaart weer teruggevallen naar het oude niveau.

PotatoNL verlaagde op maandag 14 juni de meeste fritesnoteringen. De sterkste aanpassingen waren er voor de categorieën aardappelen met bestemming fritesproductie buiten Nederland, België en Duitsland en de aardappelen voor de productie van verse friet, zoals Agria en Markies. Op de Duitse markt bleven de prijzen hiervoor hangen op een niveau tot maximaal € 13,00. Dat is nog steeds een fors eind onder de bovenkant van de nieuwe noteringen van PotatoNL. Overigens maakt PotatoNL wel de kanttekening dat momenteel voor kleine partijen Agria van zeer goede kwaliteit incidenteel meer wordt betaald. In België is kwaliteit eveneens een invloed op de prijs, maar dan in negatieve zin. Er is het nodige aanbod wegens bewaarproblemen. De meeste verwerkers zijn aan de markt, aldus het proefcentrum voor de aardappelteelt PCA, maar veel transacties zijn er niet. Bintje en Challenger kunnen niet genoteerd worden. Belgapom sprak vrijdag 11 juni van een rustige markt voor Fontane en kon ook alleen die variëteit noteren, net als PCA voor € 10,00 per 100 kilo.

Hoofdnotering zakt

De hoofdnotering van PotatoNL, van fritesgeschikt voor levering in België, Duitsland en Nederland, zakt al sinds eind mei. Het is groeizaam weer, de inkoop wordt voor de verwerkende industrie beperkt gehouden. Op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig handhaaft de prijs voor het contract april 2022 zich nog goed. Deze zakte vrijdag met € 0,70 na een hele week boven de grens van € 19,00 te hebben gestaan, maar herstelde zich op maandag 14 juni weer wat.

Prognose: stabiel.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer