Ergernis en verwondering over achtergehouden studie

Bert-Jan Ruissen van de SGP. - Foto: Roel Dijkstra
Bert-Jan Ruissen van de SGP. - Foto: Roel Dijkstra

JA21 en SGP willen opheldering van EU-Commissie over achterhouden studie Boer-tot-Bord-strategie.

Europarlementariërs Rob Roos (JA21) en Bert-Jan Ruissen (SGP) willen dat de Europese Commissie opheldering geeft over het bericht dat de Europese Commissie al zes maanden een studie niet openbaar maakt over de effecten van de Boer-tot-Bord-strategie.

SGP-Europarlementariër Ruissen neemt de kwestie hoog op, omdat in de studie cijfers staan, die het Europees Parlement hadden kunnen helpen bij de voorbereiding van de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Uit de studie, waarover Farm Europe berichtte, blijkt dat de landbouwproductie met 10% daalt als de doelen van de Boer-tot-Bord-strategie worden gehaald. Dat heeft effecten op zowel de inkomens in de landbouw, als op de consumentenprijzen.

De parlementariërs willen van de Europese Commissie weten of de studie er is en waarom die niet openbaar is gemaakt.

Reactie Europese Commissie

De Europese Commissie stelt desgevraagd dat zij niet verplicht is om een impactassessment te maken van de beleidsstukken. Pas als die worden omgezet in wetsvoorstellen, is een assessment vereist. De Europese Commissie geeft geen antwoord op de vraag of er een studie bestaat, waarover Farm Europe rapporteert en evenmin of de gegevens uit die studie kloppen of niet.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.