Sjaak van der Tak heeft zijn strepen verdiend in de tuinbouwwereld en staat nu voor de taak om de boeren van Nederland voor zich én voor LTO te winnen.
Een rasechte bestuurder, die in de tuinbouw bekend werd en door velen geliefd was als burgemeester van glasgemeente Westland. Sjaak van der Tak (64) is CDA‘er, hij was eerder raadslid en wethouder in Rotterdam.
In 2017 maakte hij de overstap van politiek naar lobbyist door voorzitter te worden van Glastuinbouw Nederland, voormalig LTO Glaskracht. Daar was hij de eerste niet-tuinder die de voorzittershamer in handen nam.
Die baan verruilt hij in januari 2021 voor het voorzitterschap van de grootste boerenbelangenbehartiger, LTO Nederland. LTO haalt haar nieuwe voorzitter uit de eigen gelederen. Van der Tak neemt veel bestuurlijke ervaring en een netwerk in de politieke wandelgangen mee.
Vanwege de coronamaatregelen was de presentatie van de nieuwe voorzitter voor slechts een handvol journalisten. Toch vertelt Van der Tak vol enthousiasme over zijn aanstaande nieuwe taak. “Het kriebelt bij mij al heel lang om aan de slag te gaan voor de Nederlandse boeren. Sinds 1 oktober 2019, toen al die boeren op het Malieveld stonden. Er moet heel wat aan de hand zijn wil je boeren op de trekker uit Friesland naar Den Haag laten komen. Ze zijn gefrustreerd en zien een onzekere toekomst tegemoet. Dat is een hele uitdaging, maar een die ik graag aanga.”
LTO heeft wederom een voorzitter uit de plantaardige hoek, die zich de komende maanden mag gaan inlezen in de vuistdikke dossiers in de veehouderij. Neem stikstof of het mestbeleid. Van der Tak kan zich met frisse blik verdiepen in de ‘uitdagingen’ zoals hij het noemt.
Ik wil met boeren in gesprek gaan, met onze leden, maar ook met boeren die geen lid zijn
De beoogde voorzitter is al begonnen aan de voorbereiding. “Ik ben al bij drie bedrijven op bezoek geweest en dat wil ik de komende tijd meer doen. Bij onze leden, maar ook bij boeren die geen lid zijn. Juist bij hen. Ik wil met ze in gesprek, om te zoeken naar de overeenkomsten.” Desgevraagd legt hij uit met de veehouders die op de trekker stappen om zich tegen het beleid te keren, in gesprek te willen gaan. “Ik wil ze vragen om mee te doen.”
LTO zocht een verbinder en meent die te hebben gevonden in Van der Tak. Onder tuinders is hij een geliefde verschijning. Bij aanvang van de coronacrisis was hij er als de kippen bij om compensatie te regelen voor de sierteelt. Als burgemeester van tuinbouwgemeente Westland heeft hij laten zien dat hij ondernemerschap waardeert en zich voor hen inzet. Datzelfde moet hij nu gaan doen bij akkerbouwers en veehouders.
In de introductievideo, gefilmd op verschillende boerenbedrijven, vertelt hij dat hij de pijn van de boeren voelt. “Boeren en tuinders zitten in zwaar weer. Dat raakt mij, en juist daarom is het van belang dat alle boeren en tuinders gaan samenwerken.” Die oproep deed hij ook afgelopen zomer in een interview met Boerderij. Op de vraag of hij geïnteresseerd zou zijn in de functie van voorzitter, antwoordde hij toen ‘daar heb ik nog niet over nagedacht’. Het interview vond plaats begin augustus, sollicitanten hadden tot half augustus de tijd om zich bij LTO te melden. Achteraf gezien hintte hij al wel op zijn ambitie, maar hield zijn plannen nog even voor zich.
Tekst gaat verder onder de video.
Van der Tak wordt voor drie jaar benoemd, maar legt de stip op de horizon voor 2030. De drie belangrijkste punten zijn wat hem betreft: financieel gezonde bedrijven, verantwoord ondernemerschap en maatschappelijk draagvlak. Dat laatste houdt in dat hij het verhaal van de boeren wil vertellen aan de gewone Nederlander, licht hij toe. “Ik vertelde aan mijn kleinkinderen dat opa nog aan het werk gaat voor de boeren, en zelfs die begrijpen dat zij de mensen zijn die zorgen voor de koeien in de wei.”