Ervaren krachten gewenst bij Franse oogst

De Franse oogst van aardbeien, perziken en andere zomerfruit zal een stuk lager uitvallen doordat de ‘nieuwe’ seizoenskrachten niet voldoende ervaring hebben.

“Ze plukken nog niet rijp fruit, gooien het te hard in de manden en behandelen het ook verder op een verkeerde manier. Daardoor gaat een flink deel van de oogst verloren”, zegt Raymond Girardi, vice-voorzitter van de bond van familieboerderijen Modef.

Seizoenskrachten mogen grens niet over

Franse telers en andere agrariërs zitten te springen om de ervaren seizoenskrachten uit andere landen, maar die mogen nog steeds niet de grens over. In de afgelopen dagen zijn 200 Spaanse werkers geweigerd bij de grensovergang nabij Perpignan en is een groep van enkele tientallen door Franse tuinders ingehuurde Bulgaren teruggestuurd op het vliegveld van Orly.

Je moet alles wat ze doen controleren, dat kost veel tijd en bovendien moet je veel weggooien

De Franse regering heeft wel een speciaal systeem ingesteld om tijdelijk werklozen in de land- en tuinbouw aan de slag te helpen maar die werkkrachten – voor zover ze er al zijn – laten veel te wensen over. “Je moet alles wat ze doen controleren, dat kost veel tijd en bovendien moet je veel weggooien”, aldus Girardi.

Uitzonderingsregel op het inreisverbod

In normale tijden komt zeker de helft van de plukkers en andere seizoenskrachten uit het buitenland. Vorige week heeft minister van binnenlandse zaken Christophe Castaner beloofd dat er een uitzonderingsregel op het inreisverbod komt voor seizoenskrachten in de landbouw die over een contract beschikken, maar die regeling is nog niet verder uitgevoerd. Zijn collega van landbouw Didier Guillaume: “We zijn de details verder aan het uitwerken. We weten dat boeren en tuinders zo snel mogelijk mensen nodig hebben om onze Franse land- en tuinbouw te laten draaien.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.