Erwin Wunnekink nieuwe voorzitter LTO melkveehouderij

18-02-2022 | |
Erwink Wunnekink. - Foto: still YouTube LTO Nederland
Erwink Wunnekink. - Foto: still YouTube LTO Nederland

Voormalig RFC-bestuurder Erwin Wunnekink (51) wordt de nieuwe voorzitter vakgroep Melkveehouderij bij LTO Nederland. Hij volgt Wil Meulenbroeks die na 5 jaar stopt per 1 maart 2022.

Wunnekink ziet dat de melkveehouderij een ‘belangrijke sector is, waar veel aan de hand is’. “LTO is dan de geëigende club om bij te dragen aan de toekomst van de sector”, aldus de nieuwe voorzitter.

Onderwerpen waar Wunnekink in eerste instantie mee aan de slag gaat zijn lopende zaken als stikstof en derogatie. “Als de derogatie komt te vervallen, is dat een probleem voor 16.000 boeren, dus daar moet nog wel wat gebeuren.”

Maar Wunnekink wil niet alleen maar de focus leggen op de problemen die nu spelen. “Als melkveehouderij moeten we bezig met een strategische agenda, een koers uitstippelen voor de komende jaren. Want na stikstof komt er natuurlijk meer aan. Denk bijvoorbeeld aan de Europese Farm-to-Fork-strategie. Dat moeten we in de gaten houden.”

Bestuurder bij FrieslandCampina

Wunnekink was 12 jaar bestuurder bij FrieslandCampina en wil graag zijn kennis en netwerk nu in gaan zetten voor belangenbehartiging van de melkveehouders. Wunnekink is ook melkveehouder in Haarlo (Gld.) en lid van de Raad van Commissarissen bij ForFarmers. Deze functie behoudt hij, laat hij desgevraagd weten. “Sowieso mag er best meer samenwerking komen in de keten, dus dit lijkt me prima te combineren. Ik heb het besproken en er is geen sprake van belangenverstrengeling.”

Uit zijn tijd bij Royal FrieslandCampina neemt Wunnekink z’n bestuurlijke ervaring en netwerk mee. “Binnen de sector is best wat verdeeldheid. Natuurlijk moeten we luisteren naar minderheden, maar de uitersten bepalen niet de oplossingen. Die komen uit het midden van het speelveld, dus daar moeten we de koppen bij elkaar houden. De sector is heel divers, dat is zowel een kracht als een zwakte. Er liggen echt niet alleen maar bedreigingen voor de sector. We moeten op zoek naar de weg vooruit.”

Wunnekinks voorganger Meulenbroeks trad in 2017 aan als voorzitter van de melkveevakgroep, maar gaf eind 2021 aan zijn tweede termijn niet vol te willen maken.

van Rooijen


Beheer