ESA dicht om corona en stopzetten keuring

22-04-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Bij kalfsvleesverwerker ESA in Apeldoorn is de slacht tijdelijk stilgelegd in verband met een significant aantal positief geteste medewerkers.

Volgens ESA is het uit voorzorg gedaan, volgens de NVWA is de reden dat het slachthuis onvoldoende maatregelen nam om te voorkomen dat positief geteste medewerkers in contact konden komen met dierenartsen van de NVWA.

Toch het gebouw binnengelaten

De keuringsdienst stelt dat tien slachthuis medewerkers positief getest was op het coronavirus. Dat gebeurde in een snelteststraat op locatie. Echter, in plaats van de positief geteste medewerkers direct naar huis te sturen en in quarantaine te laten gaan, werden positief geteste medewerkers toch het gebouw binnengelaten.

De VanDrie Group, eigenaar van ESA, nuanceert dat en stelt het altijd garant wil staan voor de veiligheid van de medewerkers. Daarom heeft het naar eigen zeggen zelf gekozen voor opschorting van de slachtactiviteiten.

Nadere gezondheidsscreening

Donderdag 22 en vrijdag 23 april wordt een nadere gezondheidsscreening uitgevoerd bij alle medewerkers. Ook wordt een intensieve schoonmaak- en desinfectieronde gemaakt. Daarna wordt beoordeeld hoe weer een veilige en gezonde werkomgeving gerealiseerd kan worden. ESA werkt hierbij uitdrukkelijk samen met autoriteiten. De productie wordt tijdelijk overgebracht naar zusterbedrijven.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer