Esbro naar rechter om biologisch vleeskuikenbedrijf

09-12-2020 | Laatste update op 26-05 | |
Biologische vleeskuikens. - Foto: Henk Riswick
Biologische vleeskuikens. - Foto: Henk Riswick

Pluimveeslachterij Esbro in Wehl, gemeente Doetinchem, is naar de rechter gestapt om de komst van het biologische vleeskuikenbedrijf KemperLand tegen te houden.

De rechtszaak was dinsdag. De uitspraak is over zes weken. Dit meldt dagblad de Gelderlander. De pluimveeslachterij vreest dat de buitenlopende vleeskuikens de kans op vogelgriep vergroten. Als de slachterij wegens een vogelgriepuitbraak komt stil te liggen en niet meer mag exporteren, kost dat de slachterij € 1,6 miljoen per week, aldus de directeur in de Gelderlander.

13 stallen voor elk 4.800 kuikens

KemperKip wil in Wehl, hemelsbreed op zo’n 2 kilometer van slachterij Esbro, biolologisch vleeskuikensbedrijf KemperLand opzetten met 13 stallen voor elk 4.800 kuikens met daaromheen 2 hectare grasland op een 30 hectare groot voormalig melkveebedrijf. Eigenaar Herman Kemper speelt al tien jaar met dit plan. In 2015 kocht hij er een voormalig melkveebedrijf om zijn plan te kunnen realiseren. Esbro maakte er al eerder bezwaar tegen, evenals bewoners van een nabijgelegen woonwijk.

In december 2017 heeft de gemeenteraad van Doetinchem nog over de plannen gedebatteerd en ermee ingestemd. Tegenstanders restten toen nog de gang naar de rechter.

De rechtszaak was wegens corona uitgesteld. Volgens de Gelderlander stapt de verliezer naar de Raad van State.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.