Eten vliegenlarven goed voor vleeskuikens

Vleeskuikens die levende vliegenlarven bijgevoerd krijgen, vertonen meer natuurlijk gedrag en ontwikkelen gezondere poten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research. Doordat de kuikens moeten rondscharrelen en pikken naar de larven, bewegen ze meer en dat zorgt voor een verbetering van hun welzijn. Snelgroeiende vleeskuikens bewegen weinig, waardoor ze problemen kunnen krijgen met hun pootjes. Bovendien zitten de smaakvolle larven vol vet en eiwit, wat ze tot een goede aanvulling op het dieet maakt.

Natuurlijk foerageergedrag

Tijdens het onderzoek kregen kuikens op verschillende momenten per dag verschillende hoeveelheden levende zwarte soldaatvlieglarven aangeboden. De kuikens bleven de hele dag gemotiveerd om de larven te pakken te krijgen en vertoonden veel natuurlijk foerageergedrag, aldus onderzoeker Allyson Ipema. De positieve effecten op het gedrag waren nog groter als de larven werden aangeboden in een doorzichtige buis met gaatjes, zo bleek uit een tweede proef. Dan waren de kuikens er een groot deel van de dag druk mee bezig.

De kuikens die de meeste larven kregen, waren het langst bezig met hun natuurlijke foerageergedrag. Daar zit wel een maximum aan. Ipema: “Als we het dieet tot meer dan 10 procent aanvullen met insecten is er een kans dat de kuikens minder goed groeien.”

Potentieel duurzame en circulaire voedselbron

Volgens Wageningen UR kunnen de in dit onderzoek gebruikte larven gemakkelijk op mest- en afvalproducten kunnen worden gekweekt. Daardoor zijn ze ook een potentieel duurzame en circulaire voedselbron.

Insecteneiwit in voer legaliseren

Overigens is het wettelijk (nog) niet toegestaan om insecteneiwit toe te voegen aan pluimveevoer (insectenvet mag wel) en is het ook niet toegestaan om dode larven te voeren. Levende larven voeren mag wettelijk wel. Volgens universitair hoofddocent Liesbeth Bolhuis is er wel een sterke lobby gaande om in de toekomst het gebruik van insecteneiwit in voer te legaliseren. “Dus dit gebeurt in de toekomst waarschijnlijk wel”, verwacht ze. Ook is het (nog) niet toegestaan om insectenlarven op (pluimvee)mest te kweken. “Toch doen wij en anderen hier onderzoek naar, omdat het vanuit de kringloopgedachte interessant is en mest een goedkope afvalstroom is om insecten op te laten groeien. Voor de zwarte soldaatvlieglarven geldt dat deze zelfs van nature op mest groeien”, aldus Bolhuis.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.