Doorgaan naar artikel

EU-burger betaalt 10,3% meer voor voedsel

Inwoners van de Europese Unie betalen voor hun voedsel 10,3% meer dan in mei vorig jaar.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva/stanzi11 premium

Foto: Canva/stanzi11

Inwoners van de Europese Unie betalen voor hun voedsel 10,3% meer dan in mei vorig jaar. Dat blijkt uit een overzicht van het statistische bureau Eurostat dat de informatie uit de 27 lidstaten heeft verzameld.

Vooral in Oost-Europese landen zijn de prijzen van voedingsmiddelen gestegen in de winkels. Koploper is Litouwen met een prijsverhoging van 25% over de afgelopen twaalf maanden. Ook in Bulgarije en Hongarije liggen de prijzen meer dan 20% hoger dan een jaar geleden.

Nederland behoort tot de middenmoot met een naar Europese maatstaven gerekende prijsverhoging van 9,1% voor voedingsmiddelen ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee scoort Nederland wat gunstiger dan Duitsland waar de prijsstijging inmiddels uitkomt op 10,9%. De Belgen houden aan de andere kant meer de rem op de prijsverhogingen; daar is voeding voor de consument 7,1% duurder geworden. Een toenemende concurrentiestrijd tussen de supermarkten in België zal een belangrijke bijdrage leveren aan die geringere prijsstijging.

Als naar specifieke producten wordt gekeken, dan springt vooral de prijsverhoging bij boter in het oog. Dat product is 26,4% duurder geworden in een jaar tijd. Daarbij valt op dat in mei een flinke verhoging is doorgevoerd ten opzichte van april dit jaar. Met name in Denemarken, Tsjechië en Duitsland schroefden de verkopers hun boterprijzen in mei nog eens flink op. Mede daardoor ligt de boterprijs in Duitsland 43% hoger dan een jaar geleden. In Nederland wordt voor boter 18,2% meer betaald dan in mei 2021.

Pluimveeproducten bovengemiddeld duurder

Ook eieren en pluimveevlees scoren bovengemiddeld als het gaat om prijsverhogingen. Eieren zijn in twaalf maanden met 18,5% in prijs verhoogd. Daarvoor geldt dat de laatste twee maanden flinke stappen zijn gezet. In Oostenrijk betalen de consumenten 52,8% meer voor de eieren en in Duitsland zijn de prijzen met 41,7% gestegen. Nederland scoort hier ook redelijk hoog met prijzen die 29% hoger liggen dan een jaar geleden. In Spanje en Italië blijft de prijsstijging steken op zo’n 6%. Bij pluimveevlees is het verhaal niet heel veel anders, al valt bij dit product de prijsverhoging in Nederland met 13,8% wel wat kleiner uit dan het EU-gemiddelde van 18,6%.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin