Doorgaan naar artikel

EU Commissie wil plattelandsgeld in duurzame energie steken

Geld voor plattelandsontwikkeling moet voor een deel worden ingezet voor de verduurzaming van de Europese energievoorziening en de vermindering van de afhankelijkheid van Russisch gas.

Nieuws
Agri
De Europese Commissie wil de afhankelijkheid van Russisch gas versneld beperken. Om dat te bereiken is extra geld nodig voor onder andere vormen van zonne- en windenergie. - Foto: Canva premium

De Europese Commissie wil de afhankelijkheid van Russisch gas versneld beperken. Om dat te bereiken is extra geld nodig voor onder andere vormen van zonne- en windenergie. - Foto: Canva

Geld voor plattelandsontwikkeling moet voor een deel worden ingezet voor de verduurzaming van de Europese energievoorziening en de vermindering van de afhankelijkheid van Russisch gas.

Europees commissaris Frans Timmermans wil tot 12,5% van de plattelandsgelden van de lidstaten overhevelen naar het het herstel- en weerbaarheidsfonds van de Europese Unie.

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen zegt in een eerste reactie dat “deze greep in het budget van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid niet helpt voor het klimaat. Dit zet onze voedselproducenten op achterstand. Niet doen dus!”

De Europese Commissie wil de afhankelijkheid van Russisch gas versneld beperken en in 2027 helemaal beëindigen. Om dat te bereiken is extra geld nodig voor onder andere de productie van biomethaan, groene waterstof en vormen van zonne- en windenergie. Volgens de Europese Commissie is er € 210 miljard extra aan investeringen nodig. Een deel daarvan (€ 7,5 miljard) komt uit de Europese landbouwfondsen voor plattelandsontwikkeling.

Plattelandsgeld naar inkomenssteun

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski kondigde vrijdag aan dat maximaal 5% van het budget van de plattelandsfondsen mag worden ingezet voor directe steun aan boeren en het midden- en kleinbedrijf in de voedingsketen. Die steun is bedoeld om de extra kosten voor energie, kunstmest en andere grondstoffen te compenseren.

In de hele EU gaat het potentieel om € 1,4 miljard steun. De Europese regeling staat toe dat de steun per boer kan oplopen tot € 15.000 en voor het midden- en kleinbedrijf tot € 100.000. Om gebruik te maken van de regeling moeten de lidstaten hun programma voor plattelandsontwikkeling aanpassen.

Nederland wil in de komende jaren juist geld verschuiven van de directe inkomens naar de fondsen voor plattelandsontwikkeling. Het gaat daarbij om ongeveer € 215 miljoen per jaar dat niet wordt uitgekeerd als directe inkomenssteun, maar wordt ingezet voor klimaat, stikstof en natuur.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin