Doorgaan naar artikel

EU Commissie wil verbod op witmaker E171 in voeding

De kleurstof titaandioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De kleurstof titaandioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen.

Dat zegt Europees commissaris Stella Kyriakides woensdag 4 augustus in antwoord op schriftelijke vragen van onder anderen Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

Reden voor het verbod is een nieuwe beoordeling door de Europese voedselveiligheidsautoritiet Efsa. Het verbod zal in de tweede helft van dit jaar worden voorgelegd aan het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff), aldus Kyriakides.

De Efsa concludeert dat niet met zekerheid is vast te stellen dat titaandioxide in voeding veilig is.

Witte kleurstof in kauwgom

Titaandioxide wordt als witte kleurstof in voedsel gebruikt, onder andere in kauwgom, drop, chocolade en in versiering zoals glazuur op koek en gebak. In de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product staat of het additief erin zit. Titaandioxide bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, waaronder hele kleine deeltjes, de zogenaamde nanodeeltjes. Een heel klein deel daarvan blijft achter in het lichaam, voornamelijk in de lever en de milt. Over de schadelijkheid daarvan valt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet veel te zeggen, behalve dat er goed gekeken moet worden naar de mogelijke risico‘s. Het RIVM doet sinds 2012 onderzoek naar de mogelijke risicos’s van titaandioxide. De gegevens van het RIVM hebben ook een rol gespeeld bij de nieuwe beoordeling door de Efsa.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin