Doorgaan naar artikel

EU en China nemen meer tarwe op in veevoer

tarwe op in veevoer premium

In de EU gaat 47 miljoen ton tarwe in het veevoer en dat is 2 miljoen ton meer dan de prognose van vorige maand. Foto: Canva

Mengvoerfabrieken nemen toch wat meer tarwe af voor veevoer dan eerder gedacht.

Dat valt op te maken uit de nieuwste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw. In de zogenoemde Wasde-rapportage van de maand april verhoogt het Amerikaanse ministerie het wereldwijde binnenlandse verbruik van tarwe voor veevoer met bijna 2 miljoen ton naar ruim 160 miljoen ton. De totale tarweconsumptie wordt mede daardoor met bijna 3 miljoen ton verhoogd tot 796 miljoen ton.

De grotere binnenlandse consumptie leidt tot iets minder export, maar vooral iets lagere tarwevoorraden. Volgens de nieuwste inzichten daalt de wereldwijde tarwevoorraad eind juni naar 265 miljoen ton. Daarmee nemen de voorraden aan het eind van dit seizoen met 7 miljoen ton af ten opzichte van vorig seizoen. In 2020 had de wereld bij de overgang naar het nieuwe seizoen nog 300 miljoen ton tarwe in voorraad.

Minder tarwe in veevoer in VS en Rusland

Met name in de Europese Unie en in China gaat toch wat meer tarwe in het veevoer dan eerder gedacht. In de EU gaat 47 miljoen ton tarwe in het voer en dat is 2 miljoen ton meer dan de prognose van vorige maand. In China stijgt de opname van tarwe in het voer ook met 2 miljoen ton en komt daarmee op 32 miljoen ton. In Rusland en de Verenigde Staten gaat wat minder tarwe in het voer.

Flinke hap uit voorraad tarwe in India

In India wordt juist de humane consumptie van tarwe verhoogd. Het tarweverbruik stijgt daar ten opzichte van de vorige raming met 2,3 miljoen ton naar bijna 108 miljoen ton. De consumptie is daarmee bijna 4 miljoen ton groter dan de productie. De toenemende consumptie gaat ten koste van de voorraden. Er blijft naar schatting nog 10,5 miljoen tarwe over voor volgend seizoen. Daarmee neemt India nu voor het tweede achtereenvolgende jaar een flinke hap uit de eigen voorraden. Een jaar geleden was de eindvoorraad nog 19,5 miljoen ton en twee jaar geleden was dat bijna 28 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin