Doorgaan naar artikel

EU en VS schorten importheffingen op

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Valdis Dombrovskis, EU-commissaris voor Handel. Foto: ANP

Valdis Dombrovskis, EU-commissaris voor Handel. Foto: ANP

De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op.

Daarmee verdwijnen ook de heffingen op voedingsproducten aan beide kanten. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt. Daarmee lijken de grootmachten nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zo’n zeventien jaar speelt.

In november stelde Brussel nog invoerheffingen in op Amerikaanse producten ter waarde van ongeveer $ 4 miljard, onder meer op verschillende voedingsproducten. De Amerikaanse regering van president Donald Trump was eerder met tarieven gekomen voor $ 7,5 miljard aan Europese producten, waaronder kaas, olijven en whisky.

Oplossen van het langlopende geschil

Washington beschuldigde Europese landen ervan Airbus stiekem te hebben ondersteund met gunstige leningen. De EU vond op haar beurt dat Boeing werd geholpen met voordelige belastingregels. In een reactie op het geschil werden over en weer extra handelstarieven ingesteld.

Door de opschorting kunnen beide partijen zich concentreren op het oplossen van het langlopende geschil. “Dit is een belangrijke stap voorwaarts. Het markeert een ‘reset’ in de relatie met onze grootste en economisch belangrijkste partner”, zegt Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis.

Het markeert een ‘reset’ in de relatie met onze grootste en economisch belangrijkste partner

Dat de spanningen met de VS afnemen, heeft te maken met de komst van president Joe Biden naar het Witte Huis. Onlangs werd al bekend dat de nieuwe Amerikaanse regering het beleid rond importheffingen op producten uit de EU wilde herzien. Daarnaast gaven verschillende Europese lidstaten aan dat ze hoopten de banden met de VS opnieuw te kunnen aanhalen na de presidentswissel. Tijdens het bewind van Trump liepen de spanningen juist verder op.

Donderdag maakte Washington eveneens afspraken met het Verenigd Koninkrijk over een tijdelijke opschorting van importheffingen. De Amerikaanse regering schorst voorlopig alle heffingen op voedingswaren en andere producten die worden ingevoerd vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Medeauteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin