Doorgaan naar artikel

EU en WTO-leden zetten geschillensysteem op

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Europese Unie zet samen met zestien leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waaronder China en Canada, een tijdelijk systeem voor de behandeling van handelsconflicten op.

Dat zijn de landen in het Zwiterse Davos overeengekomen als interim-oplossing voor de crisis bij de WTO. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Behandeling geschillen ligt stil

De behandeling van internationale geschillen ligt sinds december stil door de weigering van Donald Trump om nieuwe leden te benoemen voor het reguliere WTO-beroepsorgaan, een soort hooggerechtshof in handelszaken. De Amerikaanse president vindt onder meer dat de WTO te vaak in het nadeel van de VS beslist.

Een voorbeeld van een internationaal geschil is dat de Europese Commissie vorig jaar naar de WTO stapte vanwege Colombiaanse antidumpingheffingen op bevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland. Het hoogste orgaan binnen de WTO, dat opgehouden is te bestaan en waarvoor nu een tijdelijk systeem in de plaats komt, moet een beslissing nemen over kwesties als deze.

Hogan: onafhankelijke procedure belangrijk

Volgens EU-handelscommissaris Phil Hogan toont het initiatief het belang dat de EU en zestien landen hechten aan een onafhankelijke, effectieve en bindende procedure bij onderlinge handelsconflicten. Andere landen die aan het tijdelijke systeem meedoen zijn onder meer Australië, Brazilië, Zuid-Korea, Mexico, Singapore en Zwitserland.

Een woordvoerder in Brussel benadrukt dat verder wordt gezocht naar een definitieve oplossing. De EU erkent dat de WTO moet worden hervormd.

Volgens minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) geeft het alternatieve systeem landen tijd in de onderhandelingen om de Amerikanen weer aan boord te krijgen van de WTO. Ze wil het tijdelijke systeem het liefst zo kort mogelijk gebruiken. “Maar ik vrees dat we hier nog een tijdje mee aan de slag moeten”, aldus Kaag. ANP/Boerderij

Mede-auteur:
Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin