Skip to content

EU-export agri en food met 1,4% gegroeid in 2020

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De totale exportwaarde kwam uit op ruim € 184 miljard.

De export van voedsel- en agrarische producten vanuit de 27 EU-landen is in 2020 met 1,4% toegenomen. De totale exportwaarde kwam uit op ruim € 184 miljard. De importwaarde kwam uit op iets meer dan € 122 miljard, 0,5% meer dan in 2019.

De handel in voedsel en agrarische producten heeft het daarmee in het eerste jaar van de coronapandemie veel beter gedaan dan de economie als geheel. Dat blijkt uit een analyse van de Europese Commissie.

EU grootste exporteur

De gehele economie in de EU-27 kromp met 6%. De export van goederen daalde met 9%, de import van goederen daalde in totaal met 12%. De EU is daarmee veruit de grootste exporteur van voedsel en agrarische goederen, voor de VS met een exportwaarde van € 136 miljard en Brazilië met € 77 miljard. China en Canada zijn nummer 4 en 5 met respectievelijk € 50 en € 45 miljard exportwaarde.

EU derde importeur

China is met € 138 miljard de grootste importeur van voedsel en agrarische goederen, Gevolgd door de VS (€ 129 miljard) en de EU-27 met € 122 miljard. Het Verenigd Koninkrijk (VK) duikt door de brexit in de statistiek op als importeur nummer 4 met een import van € 55 miljard gevolgd door Japan met € 51 miljard. Na de brexit is het VK de grootste agri-handelspartner van de EU. De Britten zijn goed voor bijna een kwart van de export van food- en agri, bij de import is het aandeel van het VK 13%.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin