EU-export tarwe groeit met 14%

17-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De export van zachte tarwe uit de Europese Unie is in de eerste anderhalve maand van het nieuwe seizoen met 14% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie.

Van 1 juli tot half augustus is bijna 3,6 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd. Deze hoeveelheid is ruim 435.000 ton groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Uiteindelijk wist de Europese Unie afgelopen seizoen 27,9 miljoen ton zachte tarwe aan derde landen te verkopen.

Marokko en Algerije belangrijkste afnemers

Marokko en Algerije zijn de belangrijkste afnemers van graan uit de EU. Beide landen zijn elk goed voor de afname van ruim 20% van de totale uitvoer van tarwe. Egypte is met een aandeel van 8,5% de nummer 3 op de lijst van grootste klanten. De top-5 bestaat verder uit Pakistan en Nigeria.

Frankrijk belangrijkste leverancier

Frankrijk is de belangrijkste leverancier van deze landen. De Fransen hebben in de afgelopen anderhalve maand ruim 1,5 miljoen tarwe geëxporteerd naar landen buiten de EU. De Roemenen volgen met een afzet van iets meer dan 850.000 ton tarwe buiten de EU. Daarachter volgen Polen met ruim 540.000 ton en Bulgarije met 435.000 ton.

Gerst

Frankrijk voert ook de lijst aan in de afzet van gerst met een export van 438.000 ton. Vlak daarachter staat Duitsland met bijna 390.000 ton gerst. Bijna de helft van de gerst die de EU uitvoert, is bestemd voor Saoedi-Arabië. De totale gerstexport omvat in de afgelopen anderhalve maand 1,2 miljoen ton. Dat is veel minder dan de 2,1 miljoen ton die vorig jaar in deze periode werd uitgevoerd. Toen was China veel nadrukkelijker aan de markt voor gerst uit de EU dan nu. De Chinese vraag is nu bijna 600.000 ton kleiner dan een jaar geleden. Dat is evenveel als de totale afzet nu naar Saoedi-Arabië.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer