Export EU-tarwe houdt voorsprong vast

30-11-2022 | |
De Marokkanen hebben bijna 1,9 miljoen ton tarwe gekocht. Daarmee hebben zij een aandeel van 13,4% in de totale tarweverkoop van EU-lidstaten aan derde landen. Foto: Canva
De Marokkanen hebben bijna 1,9 miljoen ton tarwe gekocht. Daarmee hebben zij een aandeel van 13,4% in de totale tarweverkoop van EU-lidstaten aan derde landen. Foto: Canva

De export van EU-tarwe is vorige week gestegen tot een totaal van 13,9 miljoen ton. Daarmee houdt de uitvoer de voorsprong ten opzichte van vorig jaar vast.

Algerije koopt wat minder tarwe dan vorig jaar, maar inmiddels is toch al bijna 2 miljoen ton afgezet naar deze Noord-Afrikaanse bestemming. Buurland Marokko vinden we daarentegen veel nadrukkelijker aan het Europese graanloket. De Marokkanen hebben bijna 1,9 miljoen ton tarwe gekocht. Daarmee hebben zij een aandeel van 13,4% in de totale tarweverkoop van EU-lidstaten aan derde landen. Vorig jaar was dat slechts 2,2%.

Andere landen die meer tarwe kopen in de EU zijn Egypte, Nigeria en Saoedi-Arabië. Egypte importeerde tot vorige week al zo’n 1,5 miljoen ton. De uitvoer naar Saoedi-Arabië is ten opzichte van een jaar geleden verdubbeld naar ruim 750.000 ton. De Saoedi’s zijn daarnaast de belangrijkste klant waar het gaat om de afzet van gerst. Van dat product hebben zij al meer dan 1 miljoen ton in de EU gekocht. Frankrijk is net als bij tarwe ook de grootste exporteur van gerst, gevolgd door Roemenië en Duitsland.

Import van tarwe

De EU importeert ook tarwe. De grootste hoeveelheid daarvan komt uit Oekraïne, tot nog toe iets meer dan 2 miljoen ton. Dat is bijna tien keer zo veel als de 221.000 ton in dezelfde periode vorig jaar. Ook komt er meer tarwe uit het Verenigd Koninkrijk de EU binnen. Die hoeveelheid is ruimschoots verdubbeld naar zo’n 440.000 ton. Spanje is de grootste afnemer van tarwe uit derde landen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer