EU-export zachte tarwe nadert 22 miljoen ton

29-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De export van zachte tarwe uit de Europese Unie nadert de 22 miljoen ton.

Daarmee blijft deze uitvoer nog wel ruim 800.000 ton achterlopen op vorig seizoen, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Volgens voorlopige cijfers werd in de week tot en met 24 april 213.682 ton zachte tarwe geëxporteerd. De totale uitvoer van deze tarwe komt nu op 21,6 miljoen ton. Daarnaast is er 811.398 ton harde tarwe geëxporteerd en 448.127 ton tarwe aan bloem. De totale uitvoer aan tarwe komt daarmee op iets meer dan 23 miljoen ton.

Ondanks de wereldwijd grote vraag naar tarwe, blijft de uitvoer vanuit de Europese Unie tegenvallend. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA ging er tot voor kort nog vanuit dat de EU 37,5 miljoen ton tarwe zou gaan exporteren dit seizoen. Deze prognose is inmiddels verlaagd naar 34 miljoen ton.

Exportverwachtingen Rusland

Met nog zo’n tien weken te gaan, is het de vraag of de EU de nieuwe prognose haalt. Intussen worden de exportverwachtingen van Rusland juist opgeschroefd. USDA mikt nu op een Russische tarwe-export van 33 miljoen ton. Hoewel de Russische autoriteiten net hebben besloten geen exportinformatie te verschaffen, blijkt uit eerdere informatie al dat deze hoeveelheid binnen bereik is. Tot half april hebben de Russen al iets meer dan 29 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Met een wekelijkse uitvoer van 400.000 tot 500.000 ton komt de 33 miljoen ton al snel in beeld.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zitten in hetzelfde schuitje als de EU. Ook daar valt de uitvoer van tarwe nogal tegen. Op grond van een kleinere tarweproductie werd al rekening gehouden met een geringere export, maar nu blijkt de uitvoer vanwege een tegenvallende vraag nog wat kleiner uit te vallen. USDA verlaagt de exportverwachting nu tot minder dan 21,4 miljoen ton. Vorig seizoen werd nog 27 miljoen ton geleverd aan buitenlandse afnemers. Tot half april werd 16,7 miljoen ton geëxporteerd. Daarnaast zijn er afspraken voor levering van ruim 2,4 miljoen ton in de rest van dit seizoen. De totale verkoop voor export komt daarmee op 19,2 miljoen ton.

Australië en Oekraïne

Australië gaat de VS dit seizoen voorbij als belangrijke tarwe-exporteur. Op grond van een recordoogst wordt gemikt op een toename van de tarwe-export met 3,6 miljoen ton naar 27,5 miljoen ton.

Oekraïne is dit jaar weer wat nadrukkelijker op de wereldmarkt aanwezig, maar door de oorlog worden de hoge verwachtingen van het begin van het seizoen niet waargemaakt. Analisten denken dat dat de export nu uitkomt op zo’n 19 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer