EU exporteert minder graan door kleine oogst

De EU oogstte dit jaar minder graan dan in 2019. Daardoor loopt de export achter op vorig jaar.

De tarwe-export vanuit de Europese Unie loopt tot nu toe sterk achter bij die van vorig seizoen. Dat komt doordat de EU veel minder tarwe heeft geoogst. Er is dit jaar 129,2 miljoen ton zachte tarwe geoogst. Dat is 13% minder dan vorig jaar. De EU heeft tot nu toe dit seizoen (1 juli t/m 1 november) 11,0 miljoen ton zachte tarwe verkocht aan derde landen. Dat is maar liefst 28% minder dan in dezelfde periode van seizoen 2019/2020 (hele seizoen loopt van 1 juli t/m 30 juni).

Concurrentie uit Rusland

De Europese exporteurs hadden aan het begin van dit seizoen veel last van concurrentie uit Rusland, de grootste tarwe-exporteur in de wereld. Rusland heeft dit jaar een recordhoeveelheid van 83 miljoen ton tarwe van de akkers gehaald en had daarom volop tarwe in de aanbieding tijdens de oogstperiode. De EU en Rusland concurreren vooral met elkaar op de grote afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Niet klagen

De tarwe-export vanuit de EU loopt weliswaar achter op vorig seizoen vanwege de kleinere oogst, maar de exporteurs kunnen niet klagen. In 2018 oogstte de EU door droogte een vergelijkbare hoeveelheid tarwe als dit jaar. Maar de EU exporteerde van 1 juli tot en met 1 november bijna twee keer zo veel tarwe als in 2018.

Doordat de EU minder tarwe heeft geoogst, loopt de import van zachte tarwe voor op die van vorig seizoen. Tot nu toe is ruim 1 miljoen ton tarwe in derde landen gekocht. Dat is een plus van 9,4%.

Gerst

De EU is ook een grote exporteur van gerst. Hierbij tekent zich een vergelijkbaar beeld af als bij tarwe. De EU oogstte dit jaar 3,5% minder gerst (61,3 miljoen ton) dan in 2019. De export loopt 13% achter op vorig seizoen. Opvallend is dat de import sterk is gedaald. Waar vorig jaar tot en met de eerste week van november bijna 489.000 ton gerst werd ingevoerd, ligt dat tot nu toe op slechts 57.728 ton.

Vraag vanuit China

Bij mais doet zich een ander verschijnsel voor. De EU oogstte dit jaar 62,8 miljoen ton mais. Dat is 11% minder dan vorig jaar. Normaal neemt de import toe bij een gedaalde productie. Maar de EU heeft tot nu toe 5,5 miljoen ton mais geïmporteerd. Dat is 19% minder dan vorig jaar. Dat komt doordat er veel vraag is naar mais vanuit China. Daar wordt de varkensstapel weer opgebouwd na de uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.