Doorgaan naar artikel

EU: extra steun voor afdekken oogstverlies

Foto: Igor Kupljenik premium

Foto: Igor Kupljenik

De Europese lidstaten mogen meer steun geven aan initiatieven in de groente- en fruitsectoren en de wijnbouw om de gevolgen van oogstverliezen door droogte, hitte, kou, neerslag of overstromingen te kunnen afdekken. De Europese Commissie biedt daarvoor meer ruimte.

De Europese maatregel sluit aan bij de beloften die de Franse president Emanuel Macron eerder dit jaar deed om de door nachtvorst getroffen Franse wijnsector te ondersteunen. De verzekering tegen klimaatschade wordt aangepast, omdat de bestaande schaderegelingen niet meer afdoende zijn in Frankrijk.

Aanvulling eerdere steunmaatregelen

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zegt dat het besluit van de Europese Commissie een aanvulling is op eerdere steunmaatregelen die in het kader van de coronacrisis zijn getroffen.

De bijdrage vanuit de Europese begroting aan oogstverzekeringen wordt tot 15 oktober 2022 verhoogd van 70% naar 80%. Ook de Europese bijdrage aan het opzetten van een onderling fonds zal worden verhoogd.

Perenoogst

Voor producentenorganisaties in de groente- en fruitsector wordt EU-steun verhoogd bij productievermindering door natuurrampen, weersomstandigheden, plantenziekten of plagen.

De perenoogst in de Europese Unie is dit jaar door nachtvorst en hagel kleiner dan andere jaren, met een geraamd volume van 1,6 miljoen ton. Nederland is door mislukte oogsten in andere landen de grootste perenproducent van Europa. Vooral Italiaanse, Franse en Griekse telers lijden onder de gevolgen van nachtvorst en hagel bij de perenoogst.

Beheer
WP Admin