DSM en Fonterra werkten al sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door precisiefermentatie worden gemaakt. - Foto: ANP
In dit artikel
De Europese Commissie keurt de oprichting van de joint venture tussen DSM en Fonterra goed. De joint venture richt zich op de ontwikkeling, productie en vermarkting van zuiveleiwitten gemaakt door middel van precisiefermentatie.
Het bedrijf krijgt de naam Tasman BV en zal zijn hoofdkantoor in Nederland krijgen.
Volgens de Europese Commissie zijn er geen bezwaren tegen de oprichting van het nieuwe bedrijf, aangezien ‘de beperkte marktposities van de ondernemingen op de relevante markten’.
DSM en Fonterra willen kennis naar de markt brengen
DSM en Fonterra kondigden in augustus aan een start-up op te willen richten. Ze werkten al sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door precisiefermentatie worden gemaakt. Dat leverde veel kennis en patentaanvragen op. Die kennis willen ze naar de markt brengen.
Eerste kaas via precisiefermentatie
Precisiefermentatie is een techniek waarbij micro-organismen (gisten, bacteriën en schimmels) worden ingezet om bepaalde stoffen, in dit geval melkeiwitten, te maken. Het Nederlands-Belgische bedrijf Those Vegan Cowboys is hier ook mee bezig en kondigde deze week aan de eerste kaas met behulp van caseïne uit precisiefermentatie gemaakt te hebben. Het is in de EU (nog) niet toegestaan voedingsmiddelen op de markt te brengen met deze eiwitten. In de VS en Singapore zijn al wel dergelijke producten te koop.
Lees meer over precisiefermentatie: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten