EU komt met actieplan voor Oekraïens graan

12-05 | |
actieplan Oekraïens graan
Europees Transportcommissaris Adina Vălean dringt er bij de lidstaten op aan de afwikkeling van de douaneverplichtingen aan de grens te versoepelen en te versnellen. - Foto: ANP

De export van granen en andere agrarische producten uit Oekraïne via de Europese Unie wordt versoepeld.

De Europese Commissie heeft een actieplan opgezet om de export van graan uit Oekraïne en tegelijkertijd de invoer van hulpgoederen, veevoer en kunstmest naar Oekraïne te versnellen.

Europees Transportcommissaris Adina Vălean dringt er bij de lidstaten op aan de afwikkeling van de douaneverplichtingen aan de grens te versoepelen en te versnellen. Tegelijk worden extra transportmiddelen ingezet en opslag- en overslagfaciliteiten gerealiseerd om de Oekraïense voorraden te kunnen verwerken.

20 miljoen ton graan via EU exporteren

Door het wegvallen van de zeehavens Odessa en Marioepol moeten grote hoeveelheden via spoor en weg vanuit Oekraïne worden geëxporteerd. De Europese Unie wil 20 miljoen ton Oekraïens graan via EU-grondgebied exporteren. “Dat is een gigantische uitdaging”, aldus Vălean.

Op dit moment zijn de wachttijden voor vrachtwagens en treinwagons aan de grens tussen Oekraïne en de EU gemiddeld 16 dagen, oplopend tot 30 dagen bij sommige grensovergangen. De EU wil vrije doorgangen realiseren, waarbij met één inspectie- en controlepost de agrarische exporten kunnen worden doorgelaten. Voor Europese transporteurs die Oekraïne ingaan worden financiële garantieregelingen getroffen. Op Europees grondgebied wordt tijdelijke opslag gecreëerd voor Oekraïense agrarische goederen.

Silo’s moeten leeg voor nieuwe oogst

Directeur-generaal Wolfgang Burtscher van de Europese Commissie zei deze week in het Europees Parlement dat de Europese Commissie zoveel mogelijk ondersteuning wil geven bij de export van goederen, ook om te zorgen dat de silo’s aan het eind van het oogstseizoen leeg zijn zodat de oogst van dit jaar kan worden opgeslagen. Bij de export van Oekraïense producten is onder andere een rol weggelegd voor de havensteden Constanța (Roemenië) en Gdansk (Polen).

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer