EU-hof: aankoopsubsidie natuurgebied mocht niet

03-09-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Nederland mocht natuurorganisaties geen subsidie geven om grond aan te kopen voor nieuwe natuur.

Update: reactie ministerie van LNV, onderaan dit artikel.

Particuliere gegadigden maakten door de vele miljoenen aan subsidie minder kans, vindt het Europees Hof voor Justitie. De natuurorganisaties moeten de subsidie mogelijk terugbetalen.

Oneerlijke markt

Dertien natuurorganisaties (Natuurmonumenten en de twaalf provinciale Landschappen) streken in de jaren 1993 tot 2012 honderden miljoenen euro’s op om nieuw natuurgebied te kopen en pacht af te kopen. Dat kwam eigenlijk neer op staatssteun, vond de Europese Commissie, maar ze zag die toch door de vingers. Een twintigtal landgoedeigenaars, boeren en andere particuliere grondbezitters kwam daartegen in het geweer omdat zij zo uit de markt zouden worden gedrukt. Zo stapte de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG) voor gelijkberechtiging van alle particuliere grondbezitters bij de subsidiëring van de aankoop van grond naar de rechter. Het Gerecht van de Europese Unie gaf hen twee jaar geleden al gelijk, en dat doet nu ook het Europees Hof van Justitie.

Natuurmonumenten: geen uitspraak over subsidieregeling

Natuurmonumenten en de twaalf provinciale Landschappen laten in een reactie weten dat het Europese Hof hiermee geen inhoudelijke uitspraak over de voormalige subsidieregeling doet. “De uitspraak gaat niet in op de vraag of er wel of geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Het Hof heeft uitsluitend bevestigd dat er een procedureel gebrek kleeft aan het Commissiebesluit uit 2015. Die had namelijk, zoals het Gerecht oordeelde in 2018, op grond van procedureregels een andere onderzoekersprocedure moeten volgen.”

De dertien terreinbeheerders vertrouwen erop dat een nieuwe onderzoeksprocedure door de Europese Commissie er opnieuw toe zal leiden dat de oude subsidieregeling weer wordt goedgekeurd.

Medeauteur: ANP

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer