Foto: Ruud Ploeg
Het Europese verbod op neonicotinoiden houdt stand. Het Europese Hof van Justitie heeft dat uitgesproken in een zaak die was aangespannen door Bayer tegen de Europese Commissie.
De uitspraak van het hof bevestigt een eerdere uitspraak van het Gerecht van de Europese Unie in mei 2018. De zaak heeft betrekking op een eerder verbod dat in 2013 door de Europese Commissie is uitgevaardigd. Dat verbod is in 2018 aangescherpt. De uitspraak van het Europese Hof bevestigt nu de rechtsgeldigheid van de maatregelen die de Europese Commissie instelde in 2013.
Buitengebruik drie neonicotinoiden sinds 2018 verboden
De Europese Commissie heeft toen voorwaarden gesteld aan de toelating en verkoop van gewasbeschermingsmiddelen die de insectenbestrijders imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin bevatten. Zaden mochten niet langer met het insecticide worden behandeld.
Sinds de aanscherping van de regels in 2018 is buitengebruik van de neonicotinoiden verboden. Gewasbeschermingsmiddelen op basis van clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam mogen alleen nog worden gebruikt in gesloten, permanente kassen.
Voor- en tegenstanders
Verschillende organisaties hadden zich achter Bayer geschaard in de rechtszaak, waaronder de European Crop Protection Association, de Europese koepel van producenten van gewasbeschermingsmiddelen. Ook de Britse Farmers Union had zich daarbij aangesloten.
De Europese Commissie die het verbod heeft ingesteld, kreeg in de zaak bijval van onder andere Zweden, verschillende organisaties van bijenhouders, het Pesticide Action Network Europe, de Nederlandse Bijenstichting en Greenpeace.
Bayer: uitspraak is carte blanche
Bayer is niet blij met de uitspraak. Volgens de producent van gewasbeschermingsmiddelen zou de uitspraak aan de Europese Commissie bijna een carte blanche geven om goedkeuringen voor middelen te herzien, zonder dat daarvoor nieuwe wetenschappelijke bewijzen zouden zijn. De rechter oordeelt dat een wetenschappelijke bevestiging van eerdere bevindingen met nieuwe onderzoeksmethoden wel degelijk gebruikt mag worden als onderbouwing van een aanpassing van de regels.
Milieuorganisatie Greenpeace is blij met de beslissing. “Het Hof van Justitie heeft opnieuw bevestigd dat de bescherming van de natuur en de gezondheid van mensen voorrang hebben op de beperkte economische belangen van machtige multinationals”, laat een juridisch strateeg van de milieuorganisatie weten.