EU-import van mais stijgt naar 8,4 miljoen ton

20-10 | |
De EU-import van mais bedroeg van 1 juli tot half oktober al 8,4 miljoen ton korrelmais.
Foto: Mark Pasveer

De EU-import van mais bedroeg van 1 juli tot half oktober al 8,4 miljoen ton korrelmais. Vooral Spanje koopt veel mais in derde landen om de kleinere oogst in eigen land te compenseren.

De Europese Commissie maakte onlangs bekend dat de importbehoefte aan mais dit seizoen oploopt tot zo’n 21 miljoen ton. Marktdeskundigen vragen zich af of deze hoeveelheid wel beschikbaar komt voor de EU-lidstaten. Afgelopen jaar bedroeg de EU-import van mais in totaal 16,3 miljoen ton mais.

Nederland grootste importeur na Spanje

Spanje kocht tot half oktober al bijna 3,2 miljoen ton mais uit derde landen. De eerstvolgende op de lijst van grote importeurs van korrelmais uit landen buiten de EU is Nederland. Volgens voorlopige cijfers van de Europese Commissie is de EU-import van mais uit derde landen in oktober niet zo groot, zodat de Nederlandse maisimport een beetje blijft hangen op zo’n 950.000 ton. Polen en Portugal hebben elk rond de 750.000 ton mais geïmporteerd.

De Europese Commissie schat de EU-oogst aan korrelmais dit jaar op 55,7 miljoen ton. Daarmee is de eigen productie 17,4 miljoen ton kleiner dan vorig jaar. Doordat er minder mais wordt verbruikt, is er ook minder product nodig. Zo daalt de afzet in veevoer naar verwachting met ruim 4 miljoen ton naar 60,5 miljoen ton. En ook de producenten van bio-ethanol gaan minder mais gebruiken.

EU-import mais moet omhoog

In totaal rekent de Europese Commissie op een maisconsumptie van 77 miljoen ton (4,6 miljoen ton minder dan vorig jaar). Om in deze behoefte te voorzien, zullen de EU-lidstaten dus meer mais moeten importeren.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer