EU importeert bijna 60% meer mais

24-08 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De Europese Unie heeft in de eerste 8 weken van het nieuwe graanseizoen 57% meer mais geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat valt op te maken uit cijfers van de Europese Commissie.

Tussen 1 juli en 21 augustus hebben EU-landen in totaal ruim 3,2 miljoen ton korrelmais geïmporteerd. Vorig jaar werd deze hoeveelheid pas een maand later bereikt. In heel het seizoen 2021-2022 importeerde de EU in totaal 16,4 miljoen ton mais.

Brazilië

Meer dan de helft van de geïmporteerde mais komt uit Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land leverde in de afgelopen weken meer dan 1,7 miljoen ton mais aan EU-lidstaten. Ook Oekraïne is een grote leverancier met meer dan 1,2 miljoen ton. Hoewel het lastiger is om mais te exporteren uit Oekraïne vanwege de oorlog in het land is de uitvoer naar de EU het dubbele van de hoeveelheid die in dezelfde periode vorig jaar is geleverd.

Oekraïense mais

Brazilië en Oekraïne zijn samen goed voor meer dan 90% van de maisstroom richting de EU. Het aandeel van de Braziliaanse mais is licht toegenomen tot 53,4%. Het belang van Oekraïense mais in de EU-import is gestegen van 30% vorig jaar naar 38,2% is de afgelopen weken. Andere leveranciers van mais aan de EU zijn Servië, Canada en Moldavië. Deze drie landen zorgen voor samen voor 6,1% van de maisstroom naar de EU.

Spanje grootste importeur

Spanje is tot nog toe de grootste importeur van mais uit derde landen. De Spanjaarden importeerden al bijna 900.000 ton mais. Nederland is de nummer twee qua import met bijna 550.000 ton. Een groot deel daarvan (190.000 ton) is vorige week geleverd. De week er voor was Spanje de belangrijkste bestemming met bijna 250.000 ton. Polen en Portugal hebben dit graanseizoen inmiddels elk bijna 400.000 ton mais uit landen buiten de EU geïmporteerd.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer