Doorgaan naar artikel

EU importeert minder biologische producten

De Europese Unie importeerde vorig jaar minder biologische producten dan een jaar eerder.

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Bananen staan klaar voor export in Ecuador. - Foto: ANP

Bananen staan klaar voor export in Ecuador. - Foto: ANP

Ondanks een groeiende Europese markt voor bio, is de import van biologische producten van buiten de EU gedaald.

De EU importeerde in 2020 in totaal 2,8 miljoen ton aan biologische producten. Dat is, ondanks een groeiende Europese markt voor biologisch, 1,9% minder dan in 2019. Het ging in 48% van dit volume om bulkproducten als perskoek, suiker, granen en oliezaden. Significant minder ten opzichte van een jaar eerder. Toen was dit nog 53%, zo blijkt uit een rapport van de Commissie. De import van bulkproducten vertegenwoordigt 29% van de totale invoerwaarde. Bijna een derde van de totale biologisch import liep via Nederland. Op ruime afstand volgen Duitsland (18%), België (11%) en Frankrijk (10%).

Landen van herkomst

De lijst met landen die biologische producten exporteren naar de EU telt 124 landen. De top zeven is goed voor meer dan de helft van het totaal door de EU geïmporteerde volume. Daarna dalen de volumes per land snel. Opvallend is de grote variatie. Ook minder voor de hand liggende landen als Iran, Soedan, Kazachstan, Wit Rusland en Tsjaad blijken exporteurs van biologische producten naar de EU.

Grootste exporteur

De grootste exporteurs van biologische producten naar de EU waren in 2020 Ecuador en de Dominicaanse republiek. Zij exporteerden volumes van respectievelijk 324.071 (+8%) en 252.293 (+10%) ton product. Beide landen zijn groot in de exportcategorie fruit, noten en specerijen. Deze categorie groeide in 2020 met 9% naar een volume van 843.000 ton. Het belangrijkste product is verreweg de banaan, goed voor 679.000 ton product (+6,1%). In totaal importeerde de EU afgelopen jaar 1,29 miljoen ton aan biologisch fruit, noten, specerijen en groente. Een volume goed voor 46% van de totale biologische import.

China niet langer grootste

De export vanuit China en Oekraïne is in 2020 flink gedaald ten opzichte van 2019. Vooral de export van biologisch sojabonen en perskoek uit China daalde flink. Het volume sojabonen daalde van 26.500 ton naar 4.400 ton. Het volume perskoek daalde van 253.000 ton naar 134.800 ton. De totale export van China daalde van 359.057 ton naar 227.669 ton. Daarmee verloor China haar positie als grootste exporteur van biologisch product naar de EU. De totale export van Oekraïne daalde van 282.427 ton naar 217.210 ton. Daar was sprake van een forse daling van de export van granen (uitgezonderd tarwe en rijst). Deze daalde van 148.000 naar 82.900. Het ging hier vooral om mais.

Biologisch goed voor 2% totale import

Er zijn grote verschillen in percentages biologisch van de totale import van een bepaald product. Zo is de import van biologische olijfolie goed voor een zesde deel van de totale import van olijfolie. Voor wat betreft biologisch meel en suiker gaat het om meer dan 10% van de totale import. Voor een grote meerderheid van de productcategorieën gaat het echter om minder dan 5% van de totale import. De import van biologisch vlees en vleesproducten is nihil. Op de totale import van producten door de agri- en foodsector schat men het percentage biologisch op 2%.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin