EU importeert veel meer tarwe

07-12-2022 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De Europese Unie heeft in vijf maanden al meer tarwe geïmporteerd dan voorgaande jaren in een heel seizoen. Dat valt op te maken uit de voorlopige cijfers die de Europese Commissie publiceert.

Tot begin deze maand is door de 27 lidstaten van de EU al bijna 3,4 miljoen ton tarwe geïmporteerd uit derde landen. In dezelfde periode van de voorgaande twee jaren werd met 1,2 miljoen ton maar net iets meer dan een derde van deze hoeveelheid geïmporteerd. Aan het eind van vorig seizoen stopte de teller op 2,56 miljoen ton. Inmiddels is de import dus aanmerkelijk groter.

Meer tarwe uit Oekraïne

De EU importeert vooral meer tarwe uit Oekraïne. Die invoer is met 2,15 miljoen ton bijna tien keer zo groot als in dezelfde periode vorig jaar. Ook het Verenigd Koninkrijk levert met bijna 500.000 ton meer dan de dubbele hoeveelheid aan tarwe aan de EU. De import vanuit Rusland is met 130.000 ton bijna de helft kleiner dan een jaar geleden. Vorig jaar was Rusland in de eerste vijf maanden de grootste tarweleverancier van de EU.

Een derde van de ingevoerde tarwe is bestemd voor Spanje, waar de eigen oogst als gevolg van droogte klein is gebleven. Ook gaat er relatief veel tarwe vanuit Oekraïne naar Roemenië en Polen.

De export van tarwe uit de EU heeft inmiddels een omvang gekregen van zo’n 14,5 miljoen ton. Daarvan komt bijna 6 miljoen ton van de Franse akkers.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer