Doorgaan naar artikel

EU keurt methaanreducerend voeradditief DSM goed

Het voeradditief van DSM zou de methaanuitstoot van een koe met naar schatting 25 tot 35% verminderen, zonder dat de melkgift eronder lijdt. - Foto: Ruud Ploeg

Het voeradditief van DSM zou de methaanuitstoot van een koe met naar schatting 25 tot 35% verminderen, zonder dat de melkgift eronder lijdt. - Foto: Ruud Ploeg

Het methaanreducerende veevoeradditief Bovaer-10 van DSM kan in de Europese Unie op de markt komen. Dat hebben de Europese lidstaten woensdag 23 februari besloten.

Europees commissaris Stella Kyriakides toonde zich na het besluit enthousiast over de bijdrage van de wetenschap een een “succesvolle overgang naar een duurzamer voedselsysteem”.

Toepassing bij melkkoeien

De actieve stof in Bovaer-10 is 3-nitro-oxypropanol. Het middel kan bij melkkoeien worden toegepast. Uit onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit blijkt dat het middel veilig kan worden gebruikt. Koeien hebben er geen last van bij inname en er zijn evenmin effecten voor consument of milieu.

Tot 35% minder methaanuitstoot

Het middel verlaagt de methaanuitstoot van een koe met naar schatting 25 tot 35%, zonder dat de melkgift eronder lijdt.

De Europese Commissie moet het besluit van de lidstaten nog formeel bevestigen. Volgens de Europese Commissie zal het product naar verwachting binnen enkele maanden in Europa op de markt zijn.

Volgens Kyriakides sluit de ontwikkeling van het product aan bij de Boer-tot-Bordstrategie van de Europese Commissie, dat onder andere gericht is op de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin