Volgens Eat Just is mungbooneiwit het eerste nieuwe eiwit uit peulvruchten dat als veilig wordt bestempeld onder de Novel Food-regeling. - Foto: Canva/zhengzaishuru
De Europese Commissie heeft het mungbooneiwit voor de ei-vervanger van Eat Just goedgekeurd voor humane consumptie. Door de goedkeuring van het ingrediënt, dat onder de Novel Food-regeling viel, kan het Amerikaanse bedrijf de ei-vervanger dit jaar op de markt brengen.
Eerder beoordeelde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, Efsa, al dat mungbooneiwit veilig is voor humane consumptie. Beoordeling van Efsa en goedkeuring door de Europese Commissie is onderdeel van het Novel Food-proces voor voedingsmiddelen die niet voor mei 1997 veelvuldig werden gegeten in Europa.
Volgens Eat Just is mungbooneiwit het eerste nieuwe eiwit uit peulvruchten dat als veilig wordt bestempeld onder de Novel Food-regeling. Een woordvoerder vertelt aan FoodNavigator dat Nederland en Duitsland de eerste markten zijn waar het bedrijf naar kijkt voor marktintroductie. In Europa wordt in Duitsland geproduceerd, waar Eat Just een samenwerking heeft met Emsland Group.
Aanvragingsproces duurde twee jaar
De toelating zorgt er ook voor dat Eat Justs gebruik van mungbooneiwit voor plantaardige eiproducten beschermd is voor een periode van vijf jaar. Andere voedingsbedrijven die soortgelijke producten willen introduceren mogen dat niet, tenzij die bedrijven toestemming krijgen via hetzelfde aanvraagproces voor nieuwe voedingsmiddelen. Het aanvragingsproces van Eat Just heeft iets meer dan twee jaar geduurd van indiening tot goedkeuring.
Ei-vervangers buiten EU al op de markt
De ei-vervangers zijn al in diverse landen op de markt, zoals Canada, Hongkong, Singapore en China. Mungbonen worden al lange tijd door mensen geconsumeerd, met name in Azië. Voornamelijk de zaden en de kiemen worden gegeten.
Eat Just is ook het bedrijf achter Good Meat, het bedrijf dat als eerste ter wereld kweekvlees op de markt bracht in Singapore.