Doorgaan naar artikel

EU komt 1 miljoen ton suiker te kort voor vraag

Geüpdatet op:
Akkerbouw
Nieuws
Dat de EU minder suiker produceert komt voor een groot deel door vergelingsziekte. In Frankrijk daalden de hectareopbrengsten met 30% ten opzichte van 2019. - Foto: Canva

Dat de EU minder suiker produceert komt voor een groot deel door vergelingsziekte. In Frankrijk daalden de hectareopbrengsten met 30% ten opzichte van 2019. - Foto: Canva

Mede door vergelingsziekte produceren landen in de Europese Unie minder suiker. Suikervoorraad krimpt.

De EU komt dit seizoen 1 miljoen ton suiker te kort om aan de vraag voor het verbruik en de export te voldoen. Daarom krimpen de suikervoorraden van 2,16 miljoen ton aan het begin van dit seizoen (1 oktober 2020) naar 1,16 miljoen ton aan het eind (30 september 2021).

Dat meldt de Europese Commissie in de suikerbalans die deze week is gepubliceerd. In de balans geeft de Commissie een overzicht van de verwachte productie, verbruik, import en export van suiker in dit seizoen 2020-2021. De balans is opgesteld voor 27 lidstaten, exclusief het Verenigd Koninkrijk. Dat land was altijd goed voor een suikerproductie van 1 miljoen tot 1,4 miljoen ton.

De Commissie schat de suikerproductie dit seizoen op 14,6 miljoen ton. Dat is 1,6 miljoen ton (-10%) minder dan vorig seizoen. Het suikerverbruik schommelde in de EU altijd tussen 17 miljoen en 18 miljoen ton. Voor dit seizoen gaat de Commissie uit van 15 miljoen ton, omdat het Verenigd Koninkrijk is afgevallen. De import zakt iets naar 2,3 miljoen ton.

Meer suiker exporteren

De Commissie verwacht dat de EU dit seizoen meer suiker gaat exporteren, namelijk 3 miljoen ton. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van vorig seizoen. Door de gestegen prijs op de wereldmarkt werd export veel lucratiever voor de suikerproducenten. Suiker noteert op de termijnmarkt in Londen dit jaar tot nu toe gemiddeld $ 55 hoger dan in de periode van januari tot en met half februari vorig jaar.

Dat de EU minder suiker produceert komt voor een groot deel door vergelingsziekte. In Frankrijk daalden de hectareopbrengsten met 30% ten opzichte van 2019. In Polen was de opbrengstdaling 20%, in het Verenigd Koninkrijk 25% en in Duitsland 15%. In Nederland was dat slechts 1,7%. Hier startte de sector al in 2019 met een waarschuwingssysteem tegen bladluizen die de ziekte kunnen overbrengen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin