Doorgaan naar artikel

EU mag importtarieven op Amerikaanse goederen heffen

Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dinsdag besloten.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Europese Unie mag invoertarieven opleggen op $ 4 miljard aan Amerikaanse goederen. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dinsdag besloten.

De Europese Commissie stelde al een uitgebreide lijst op met Amerikaanse producten waarvoor de invoertarieven zouden gelden. Op die lijst staan onder andere zoete aardappelen, gedroogde uien, soja-olie voor menselijke consumptie, ruwe zonnebloemolie voor menselijke consumptie, suiker en trekkers. De Commissie heeft echter aangegeven het handelsgeschil met de Verenigde Staten liever op te lossen dan heffingen door te voeren.

Vergelding

Het invoeren van de importtarieven mag als vergelding voor Amerikaanse staatssteun aan vliegtuigbouwer Boeing worden gezien. Het gaat om een al zestien jaar durend conflict tussen de EU en de VS over steun aan vliegtuigbouwers. De VS beschuldigde de EU ervan Airbus te hebben ondersteund, andersom beschuldigt de EU de VS van staatssteun aan Boeing.

Importheffingen VS

Vorig jaar kreeg de VS al goedkeuring van de WTO om importheffingen in te voeren op $ 7,5 miljard aan Europese producten, waaronder Nederlandse kazen. Volgens de Commissie gelden deze invoertarieven nog steeds, ondanks dat steun aan Airbus zou zijn gestopt.

‘Leg geschil bij’

“Onder de huidige economische omstandigheden is het in het wederzijds belang van de EU en de VS om de schadelijke tarieven die onze industriële en landbouwsector onnodig belasten, stop te zetten”, aldus de Europese Commissie. Van zowel Amerikaanse senatoren als Europese handelsorganisaties kwamen afgelopen tijd oproepen het geschil bij te leggen en de invoerheffingen te schrappen.

Dombrovskis

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis in een reactie op het WTO-besluit: “Ik heb overleg gevoerd met mijn Amerikaanse tegenhanger, ambassadeur Lighthizer, en ik hoop dat de VS nu de tarieven die vorig jaar aan de EU-export zijn opgelegd, zullen verlagen. Dit zou zowel economisch als politiek een positief momentum genereren en ons helpen een gemeenschappelijke basis te vinden op andere belangrijke gebieden.”

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin