Doorgaan naar artikel

EU-maisimport stevent af op nieuw record

invoer van korrelmais in de Europese Unie

Belangrijkste leverancier is Oekraïne. Dit land heeft al 13,6 miljoen ton mais geleverd aan de EU. Foto: Mark Pasveer

De invoer van korrelmais in de Europese Unie koerst dit seizoen af op een recordhoeveelheid van zo’n 26 miljoen ton.

Het vorige record dateert uit het seizoen 2018-2019 toen er bijna 22,6 miljoen ton werd geïmporteerd. Eind mei stond de teller van de EU-maisimport al op ruim 24,3 miljoen ton. De grote behoefte vloeit voort uit een door droogte tegenvallende oogst vorig jaar in de EU. Met name Spanje werd getroffen door een misoogst door de droogte. Vandaar dat de Spanjaarden ook veruit de grootste klant zijn om mais te importeren. Inmiddels heeft het land meer dan 8 miljoen ton korrelmais uit derde landen gehaald. Nederland en Italië zijn ook grote afnemers met elk meer dan 2,5 miljoen ton.

Belangrijkste leverancier is Oekraïne. Dit land heeft al 13,6 miljoen ton mais geleverd aan de EU. Dat is 55% van de totale EU-import aan mais. Brazilië volgt op de tweede plaats van de rij belangrijkste leveranciers met bijna 8 miljoen ton, ofwel 33% van de totale importstroom.

Tarwe bestemd voor Spanje

Hoewel de export van zachte tarwe uit de EU met 28,4 miljoen ton groter is dan in voorgaande jaren, wordt er ook veel meer tarwe uit derde landen geïmporteerd. Die tarwe is grotendeels bestemd voor Spanje. Van de totale import van 8,2 miljoen ton vindt 3,6 miljoen ton zijn bestemming in Spanje. Daarnaast zien we een grotere import in Polen en Roemenië.

Dat laatste bevestigt ook de problemen van die landen met import uit Oekraïne. Want Oekraïne is ook bij tarwe veruit het belangrijkste land van oorsprong. In totaal 5,2 miljoen ton is afkomstig uit het land dat gebukt gaat onder de oorlog met Rusland. Daarnaast komt er ook meer tarwe vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland, deze hoeveelheid is met 1,6 miljoen ton meer dan verdrievoudigd ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin